vestnik

(VIDEO) Akcija za preprečevanje fantomskih zastojev

I.B., 22. 10. 2019
Vestnik.si
Pomembno je pustiti tudi prostor za intervencijska vozila. Fotografija je simbolična.
Aktualno

Vozi desno, prehitevaj levo je skupna akcija Agencije za varnost prometa, Policije, Darsa, Zavoda Reševalni pas in raziskovalca trajnostne mobilnosti Andreja Brgleza, ki spodbuja prometno varnost in ozaveščenost voznikov o pravilni vožnji po avtocesti.

Nepravilna vožnja po prehitevalnem pasu avtoceste, tudi takrat ko vozni ni zaseden z vozili, je pogost pojav na najbolj obremenjenih odsekih avtocest. Tovrstno vedenje voznikov tako zmanjšuje pretočnost, levi prometni pas pa postane počasnejši. To privede do tako imenovanih fantomskih zastojev, ki so eden od razlogov za nalete vozil. Vožnja po levem prometnem pasu, ko voznik ne prehiteva nobenega vozila, je sicer prometni prekršek, za katerega vas lahko oglobijo za 150 evrov. 

"Uporaba voznega (desnega) pasu v normalnih prometnih obremenitvah je pravilna in varnejša kot vožnja po prehitevalnem pasu, če je vozni pas nezaseden. Vendar pa je to smiselno pri zmerni gostoti prometa oziroma takrat, ko je to mogoče. Ob izredno gostem prometu, na primer v jutranji in popoldanski prometni konici, vozniki namreč nimajo možnosti vračanja s prehitevalnega na vozni pas," pravijo organi. 

agencija-za-varnost-prometa vozi-desno-prehitevaj-levo