vestnik

(VIDEO) Glasbena skupina Royal Flash: Rock in pop, pa tudi kaj drugega

Jože Gabor, 28. 7. 2018
Nataša Juhnov
Z brati Igorjem (skrajno levo), Borivojem (skrajno desno) in Robijem Lalovičem (drugi z leve) je več let v skupini Royal Flash igral tudi Robert Grah (drugi z desne).
Aktualno

Prvi resnejši nastop so imeli še kot osnovnošolci. Ime zasedbe izhaja iz igre s kartami poker. Kje pa so danes mojstri? 

Začetki glasbene skupine Royal Flash, ki je bila na vrhu popularnosti na slovenski sceni popglasbe med letoma 1990 in 1997, segajo v konec 70. let, ko so bili njeni člani še v osnovni šoli. Takrat so se še imenovali Sigma band. Bratom Igorju, Robiju in Borivoju Laloviču Bracu sta se na vajah in nastopih, ko so še žulili osnovnošolske klopi, večkrat pridružila kitarist Bela Šiftar in Jože Činč, ki je igral orgle.
V Royal Flash so se preimenovali, ko je bil v prvem letniku srednje šole, se spominja Igor Lalovič. »Prvi resnejši nastop smo imeli kot osnovnošolci na turistični kmetiji Tremel v Bokračih. Ob obisku pri očetu nas je tri brate slišal vaditi lastnik turistične kmetije in nam dejal, da bomo igrali pri njem na staro leto. Mislili smo, da se šali, a je 31. decembra prišel po nas in nam rekel, da gremo z njim in bomo nastopali.« Sicer so vsi tudi obiskovali glasbeno šolo, a so ob nastopu pri Tremlu znali skupaj zaigrati le kakih petnajst skladb, od rocka do popa in narodno-zabavne glasbe, kar je bilo v njihovem repertoarju tudi pozneje. »Na začetku smo najraje igrali rock skladbe, a smo se hitro prilagodili zahtevam in željam občinstva in poskrbeli, da so se čim bolj zabavali. Nastopali smo tudi z evergrini. Igral sem orgle in harmoniko ter pel, Braco je igral kitaro in klarinet, Robi pa trobento in baskitaro,« pove Igor Lalovič.

V Royal Flash so se preimenovali, ko je bil v prvem letniku srednje šole, se spominja Igor Lalovič. »Prvi resnejši nastop smo imeli kot osnovnošolci na turistični kmetiji Tremel v Bokračih. Ob obisku pri očetu nas je tri brate slišal vaditi lastnik turistične kmetije in nam dejal, da bomo igrali pri njem na staro leto. Mislili smo, da se šali, a je 31. decembra prišel po nas in nam rekel, da gremo z njim in bomo nastopali.«

Ime Royal Flash izhaja iz igre s kartami poker. Nastopali so tako na zabavah in koncertih kakor tudi za mladinske delovne brigade. Vmes se je trem bratom pridružil še bobnar Robert Grah (danes direktor Pomurske gospodarske zbornice), a je med študijem skupino zapustil. Kot bobnar se jim je leta 1988 pridružil Borut Kazar. »Po moji vrnitvi od vojakov in na začetku študija smo se še resneje lotili dela in tudi vse več nastopali po Sloveniji, pa tudi v Avstriji in Nemčiji. Spremljali smo tudi pevca Jasmina Stavrosa,« pripoveduje Igor Lalovič. Leta 1993 so posneli ploščo in kaseto z naslovom Dan kot prejšnjih sto, ki so jo izdali pri založbi RTV Slovenija, ter nastopali v glasbenih oddajah. V oddaji Zvezdni prah na nacionalni televiziji so zmagali s skladbo Rad te imam. S tem sta rasla tudi njihova priljubljenost in število nastopov.
##YOUTUBE-https://youtu.be/_WohlSLHAFY{/youtube_center_ozko}
»Tako smo imeli decembra v 31 dneh kar petdeset nastopov, kar je bil precejšen napor. Tudi plošča in kaseta sta se zelo dobro prodajali, čeprav je bilo takrat v Sloveniji veliko bendov. Imeli smo zahtevnejšo glasbo od takratne povprečne popglasbe v Sloveniji. Nismo ustvarjali pesmi za čestitke na radiu. To je bil bolj žanr slovenske popevke.« Leta 1994 so izdali ploščo in kaseto z naslovom Objemi me. Med avtorji glasbe na obeh ploščah so bili tudi Mojmir Sepe, Marko Vuksanovič, Janez Zmazek Žan in Tadej Hrušovar. Spremljali pa so jih različni vokalisti, med njimi tudi Irena Vrčkovnik in Meta Močnik. Producent obeh plošč pa je bil Sašo Fajon.

Ime Royal Flash izhaja iz igre s kartami poker. Nastopali so tako na zabavah in koncertih kakor tudi za mladinske delovne brigade. Vmes se je trem bratom pridružil še bobnar Robert Grah (danes direktor Pomurske gospodarske zbornice), a je med študijem skupino zapustil. Kot bobnar se jim je leta 1988 pridružil Borut Kazar.

Naslednja leta so med drugim igrali kot predskupina na koncertih Prljavega kazališta in Parnega valjaka. Nastopali so tudi po drugih evropskih državah, največ v Avstriji, Švici in Nemčiji, kjer so igrali zdomcem in izseljencem, pravi Igor Lalovič. »Avgusta 1997 je skupina zadnjič nastopila v Veliki Polani na Pomurskem poletnem festivalu, ko smo bili na odru skupaj z Alenom Islamovićem, nekdanjim članom skupine Bijelo dugme. Robi še nastopa kot član murskosoboške godbe na pihala, Bracu pa se nabira prah na kitari.« Igor je po letu 2000 šest let nastopal z mariborsko skupino Mlada pot. Zadnja leta je nastopal s skupinama Špirit in Sončna uprava, s katerima ga druži veselje do starega rocka. Lani pa se je pridružil tudi glasbenikom, ki igrajo blues v zasedbi Valter ego, v Avstriji pa sodeluje še s skupino Band for you.
{youtube_center_ozko}https://youtu.be/eL9OZI2ro3g##
royal flash igor lalović rock glasba muzika
Kaj zdaj berejo drugi