vestnik

(VIDEO in FOTO) Vurberk: Gozd, v katerem živi Rdeča kapica 

Hojka Berlič, 13. 7. 2018
Hojka Berlič
Otroke v Pravljični deželi Rdeča kapica pri vhodu pričakajo živali.
Aktualno

Grad Vurberk z okolico ponuja bogato zgodovino, čudovite razglede in dan, poln doživetij za vso družino, čarovnija zlasti za otroke.

Kar Mohorkova graba se po domače reče tam, kjer se Rudolf in Marija Mohorko, sicer glasbenika, zdaj peto leto trudita ustvarjati čarovnijo za otroke. V Krčevini pri Vurberku - kamor ob cesti Maribor-Ptuj, ko se že odpeljemo mimo Gradu Vurberk in se spuščamo proti Ptuju, vabi tabla - se kakšnih sedem kilometrov od Gradu Vurberk na dveh hektarjih razprostira Pravljični gozd Rdeča kapica. Deželo pravljic sta zakonca Mohorko z lastnimi rokami postavila po vzoru pravljičnih gozdov, ki sta jih s sinkom obiskovala med bivanjem v Nemčiji. Rudolf Mohorko: "Po enem od njih, starem okoli 100 let, ki je bil resnično lep, smo se majčkeno zgledovali. Kolikor smo se pač lahko." Otroci se vedno razveselijo kozic, oslička in ptičev, ki jih pozdravijo ob vhodu, kjer jih pričakajo tudi igrala.


Kakšen kilometer dolga lepo urejena pot v prijetni senci gozda vodi na bližnji hrib in nazaj v grapo, nato pa ob hodourniškem potoku do prizorišča, kjer se vse leto odvijajo različni dogodki, ob božiču pripravijo tudi žive jaslice, prostor pa ponujajo tudi v najem za praznovanje rojstnih dni. Na poti lahko otroci prisluhnejo znanim pravljicam, ki jih v življenje obujajo še prizori v majhnih hiškah, sprehajalce pa med kakšno uro dolgim sprehodom zanimive table poučujejo tudi o živalih in rastlinju v gozdu. Še posebej je pri njih lepo takrat, ko pravljica o Rdeči kapici oživi. Sicer pa so obiskovalcev veseli vsak konec tedna, za skupine pa organizirajo tudi vodene oglede.

5ca4759e8c61ae33297d1905aeb7934f
Hojka Berlič
Zadnja neurja na Ptujskem so razdejala del gozda in poti, a ga je Rudolf Mohorko z družino že uredil in celo izboljšal.

Železniški park Ptuj

Približno sedem kilometrov od Krčevine pri Vurberku, če prečkate cesto Ptuj-Vurberk in se podate na griče Mestnega vrha, kar ob cesti naletite na nenavaden prizor, ki bo navdušil majhne pa tudi velike otroke. Brata Anej in Mitja Vaupotičnamreč s še štirimi prijatelji, navdušenci nad vlaki iz vse Slovenije, predvsem za lastno zabavo od leta 2011 na dvorišču družinske hiše urejata vrtno železnico, na kateri stoji tudi majhna delujoča parna lokomotiva. Vrt hiše krasijo še prava kabina električne lokomotive, ena redkih v Sloveniji, preurejena v lokomotivski simulator, in železniški signali na visokih drogovih. "Lokomotiva in vagoni, na katerih se da tudi zapeljati, so domač proizvod, večinoma tudi tiri. Parno lokomotivo pa smo kupili v Veliki Britaniji," pravi Mitja.

78079285fd207b35c11bc27581e4614f
Hojka Berlič
V Železniškem parku Ptuj je poleg vrtne železnice, s katero se lahko celo popeljete, tudi modelna železnica.

Vse dokler niso prenovili proge, so goste sprejemali vsako prvo nedeljo v mesecu, trenutno vrata na široko odprejo le občasno, saj obratovanje parka zahteva priprave in čas. Za napovedane skupine tudi ob koncu tedna. Če pa so, ko se radovedno ozirate po njihovem nenavadnem dvorišču, doma, vam bodo park z veseljem razkazali. In če boste imeli prav posebno srečo, vas bodo morda povabili tudi v dedkovo hišo, kjer je v eni od sob urejen pravi mali železniški muzej, večino prostora pa zavzema železniška maketa, prava mojstrovina, polna neverjetnih podrobnosti.

68eb428d1249ec10bc60930ddc15e9a9
Hojka Berlič
V hiši se skrivata pravcati muzej železniških naprav in čudovita železniška maketa s številnimi podrobnostmi, tudi modelom ptujske železniške postaje. Foto: Hojka BERLIČ


Kažipot do cilja
Grad Vurberk leži približno na pol poti med Ptujem in Mariborom - najbližji izvoz s štajerske avtoceste, na katerega morate iti, če želite tja, je Maribor vzhod.
Oddaljenosti in okvirni čas vožnje: Grad Vurberk-Ptuj: 11 kilometrov, 14 minut, Grad Vurberk-Maribor: 17 kilometrov, 24 minut, Grad Vurberk-Ljutomer: 67 kilometrov, 56 minut, Grad Vurberk-Lenart: 14 kilometrov, 21 minut, Grad Vurberk-Ormož: 34 kilometrov, 45 minut, Grad Vurberk-Celje: 61 kilometrov, 48 minut, Grad Vurberk-Ljubljana: 135 kilometrov, ura in 30 minut.

Prevzame razgled na Dravsko polje, Haloze in Pohorje

Po kosilu, do katerega se z Mestnega vrha lahko spustite kar na Ptuj, oddaljen le tri kilometre - mi smo se podali v restavracijo De Poncho, ki ponuja veliko igral za otroke -, se bo prilegel sprehod po gradu Vurberk, nekdaj poleg ptujskega najlepšem gradu v Podravju, ki se dviga na griču Vurberk 320 metrov nad reko Dravo na južnem robu Slovenskih goric, le dobrih deset kilometrov od Ptuja.
Čudovit razgled lahko vidite tudi na posnetku.

##YOUTUBE-https://www.youtube.com/embed/7L-b7qzDPSY##
Danes je sicer od mogočnega gradu ostalo bolj malo, le obzidje s strelnicami ter dve manjši poslopji. Ko se po strmem pobočju vzpenjamo proti gradu, nas pot vodi mimo obnovljene Marijine cerkve, kjer so poleg notranjosti ogleda vredni tudi nagrobniki z reliefi vurberških graščakov iz 16. in 17. stoletja, vzidani v fasado cerkve.

3573c4a2ecaa3ec8da2f085a0f0b7b92
Ocena izleta - grad Vurberk Fotografija


Ko pa stopimo skozi vhodni portal gradu, nad katerim je še viden vurberški grb s črvom oziroma pravljično kačo - to naj bi bil po ljudskem izročilu premagal kresnik, iz legende pa izvira tudi ime gradu -, in se sprehodimo po notranjem dvorišču, nas prevzame čudovit razgled na Dravsko polje, Haloze in Pohorje. Še lepši je, če se povzpnemo na vrh amfiteatra, postavljenega ob osrednjem dvorišču, ki obiskovalcem služi kot tribuna za ogled številnih dogodkov. Že desetletje in pol pa ljudje zahajajo tudi v gozd, ki obdaja grad, v upanju, da si povrnejo zdravje na 31 označenih energetskih točkah.

458a09a7e45c399dad2fec28e3e971a1
Hojka Berlič
Oder na dvorišču Gradu Vurberk gosti številne prireditve.

Za nameček pustolovski park
Bogato zgodovino gradu iz 12. stoletja odkrivamo na tablah, razpostavljenih na grajskem kompleksu. "Grad je menjal številne lastnike - nazadnje, od leta 1907, je bil v lasti družine Herberstein. V gradu je bila bogata oprema, ki pa so jo ob ustanovitvi Zdravilišča Vurberk leta 1921 preselili na Ptuj in na Češko. Zdravilišče je delovalo vse do začetka druge svetovne vojne. V njem so se zdravili aristokrati carske Rusije, ki so pribežali pred Leninovo revolucijo. Stotim preminulim Rusom v zdravilišču je na vurberškem pokopališču postavljeno obeležje," odstira še nekatere zanimivosti gradu Janez Toplak iz tamkajšnjega turističnega društva, kjer organizirajo tudi vodene ogleda gradu za skupine.


Tri proge za adrenalinsko doživetje v krošnjah dreves za vso družino


708c9927a829e36374527a164d1fc66c
Hojka Berlič
Pustolovski park Vurberk se skriva v gozdu le nekaj sto metrov od gradu.


Ob vsem naštetem pa se v gozdu pod gradom Vurberk skriva še eno presenečenje, ki si ga lahko ogledate na spodnji povezavi.

##YOUTUBE-https://www.youtube.com/embed/hpoNhsHLLxs##
Če se z grajskega dvorišča spustite po cesti le nekaj sto metrov, vas bodo smerokazi po gozdni poti pripeljali v Pustolovski park Vurberk. Park sicer ni največji v Sloveniji, a se boste v njem zagotovo z lahkoto zadržali vse do večera, saj tri proge različnih težavnostnih stopenj ponujajo adrenalinsko doživetje v krošnjah dreves za vso družino.

5eb3ccefd7a4bd88e3fc6f4b12ee17f2
Hojka Berlič
Pustolovski par Vurberk sicer ni med največjimi, a je s tremi progami primeren za različne starosti.

vurberk pravljice Poletna pobuda izlet