vestnik

(VIDEO) Iz Male Nedelje na Madžarsko po sorodnici, ki sta ušli vojni v Kijevu. To je njihova zgodba

Vestnik.si, 4. 3. 2022
Osebni arhiv
Svetlana Oletič s sestro Vito in nečakinjo Katjo.
Aktualno

Mati in hči sta se pred vojno umaknili v Slovenijo, mož in sin ostala v Ukrajini.

Svetlana Oletič že več kot dve desetletji živi v Sloveniji, kamor je prišla kot perspektivna odbojkarica. Rojena je bila v nekdanji Sovjetski zvezi, živela in študirala je v Ukrajini, njeno rojstno mesto pa je Lugansk. Z družino živi pri Mali Nedelji, v teh dneh pa sta v Slovenijo prispeli še njena sestra in nečakinja. Iz Kijeva, kjer še vedno divja vojna vihra, sta z vlakom prišli na Madžarsko, kjer ju je pričakala Oletičeva. V spodnjem videu pripovedujejo o dogajanju v Ukrajini, o begu ljudi iz tamkajšnjih mest, prikazani pa so tudi nekateri prizori z železniških postaj. 

Oletičeva je povedala, da so šli po sorodnici s kombijem, saj so mislili, da bodo lahko v Slovenijo pripeljali še koga. "Obstajajo v Sloveniji junaki tega časa, ljudje z ogromnim srcem," pravi in nadaljuje, da so ji pomagali pri ureditvi kombija in prevoza. Do postaje so se peljali okoli 640 kilometrov. Drugih beguncev niso vzeli s seboj, saj Oletičeva pravi, da so ljudje večinoma imeli dogovorjene nadaljnje poti oziroma so jih čakali sorodniki. 

svetlana-oletič, ukrajina, vojna
Vanesa Jaušovec
Svetlana Oletič z nečakinjo Katjo in sestro Vito (z leve), ki sta pred dvema dnevoma iz Ukrajine prišli v Slovenijo.

Po več urah čakanja na ukrajinsko-madžarski meji sta sestra Vita in nečakinja Katja le prispeli z vlakom, nato pa so se odpravili proti Sloveniji. Vita in Katja sedaj bivata pri Oletičevi, s pomočjo katere sta že oddali vlogo za pridobitev davčne številke za tujce, odprli pa sta tudi bančni račun. Do kdaj bosta ostali v Sloveniji, sicer še ni znano, se pa vsekakor želita vrniti v domovino, kjer sta ostala Roman in Andrej, Vitin mož oziroma Katjin oče ter Vitin sin oziroma Katjin brat Andrej. 

Celotno zgodbo si lahko ogledate v spodnjem videu. 

Zgodbo Svetlane Oletič smo pred nekaj leti predstavili v Vestnikovi prilogi Pen. Preberete si jo lahko TU

svetlana-oletič sorodniki ukrajina slovenija pot