vestnik

(VIDEO) Športniki in umetniki pozivajo mlade, da postanejo zgled ostalim voznikom

Vestnik, 16. 12. 2020
Zavod Vozim
Ambasador Tim Gajser.
Aktualno

Pred dobrimi tremi leti je stekla akcija Heroji furajo v pižami, s katero organizatorji, pobudniki iz zavoda Vozim, aktivno osveščajo širšo javnost o nevarnosti vožnje pod vplivom alkohola.

Njihova glavna ciljna skupina so predvsem mladi vozniki, ki jih poskušajo opozarjati na nevarnosti, ki jim sebe in svoje sopotnike izpostavijo, če vinjeni sedejo za volan avtomobila. Na letošnjem virtualnem srečanju so organizatorji predstavili spodbuden podatek, ki kaže, da se je med leti 2015 in 2019 pri mladih voznikih, v starosti od 18 do 24 let, za 60 odstotkov zmanjšal delež smrti, ki so posledica prometnih nesreč povzročenih pod vplivom alkohola.

Zato se v letošnji iniciativi mladi športniki in umetniki zahvaljujejo mladim ter jih pozivajo, naj postanejo zgled ostalim skupinam voznikov. Sporočilo iniciative prenašajo svetovni prvak v motokrosu Tim Gajser, najboljša športna plezalka na svetu Janja Garnbret, eden naših najboljših rokometašev Blaž Janc, uspešni alpski smučar Štefan Hadalin in pevka Gaja Prestor.

ZV_HFVP_SM_POSTS_AMBASADORJI_1080x10804
Zavod Vozim
Ambasador Štefan Hadalin.

Kljub napredku pa vožnja pod vplivom alkohola na slovenskih cestah ostaja glavni krivec za tretjino vseh smrtnih žrtev. Lani je zaradi alkohola na cesti življenje izgubilo 33 oseb, letos pa kljub vsem omejitvam ni veliko bolje, je dejala Vesna Marinko iz direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje.

ZV_HFVP_SM_POSTS_AMBASADORJI_1080x10803
Zavod Vozim
Ambasadorka Gaja Prestor.

"Mladi so se v zadnjih letih na področju odgovorne vožnje močno izboljšali, kar pa žal pomeni, da najbolj problematično ciljno skupino, kar zadeva vožnjo pod vplivom alkohola, sedaj predstavljajo posamezniki v starosti med 25. in 54. letom, torej starejši mladi in ljudje srednjih let," je še ocenila Marinkova.

ZV_HFVP_SM_POSTS_AMBASADORJI_1080x10805
Zavod Vozim
Ambasador Blaž Janc

Po besedah Maje Roškar iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje tvegane oblike pitja med mladimi upadajo, prav tako so edina starostna skupina, ki beleži ta upad. "Približno polovica prebivalcev vsaj enkrat na leto pije na način, s katerim tvega škodljive posledice. Med mladimi pa vsaj enkrat letno tako pije 70 odstotkov mladih," je predstavila.

voznik, alkohol, pijan
Profimedia
V zadnjih petih letih se je pri mladih voznikih, v starosti od 18 do 24 let, za 60 odstotkov zmanjšal delež smrti, ki so posledica prometnih nesreč povzročenih pod vplivom alkohola. Fotografija je simbolična.

V nadaljevanju je Roškarjeva dejala, da epidemija koronavirusa močno vpliva na uživanje alkohola, v obdobju zaprtja je to upadlo, saj alkohol ni tako dostopen, k temu prispevajo tufi tudi nižji dohodki. A je v obdobju po epidemiji mogoče pričakovati več težav zaradi prekomernega pitje alkohola, je še pojasnila. 

Zavod Vozim
Ostanimo odgovorni še naprej.
heroji-furajo-v-pižami mladi alkohol zavod-vozim tim-gajser štefan-hadalin gaja-prestor janja-garnbret blaž-janc