vestnik

(VIDEO) Ob dnevu Rudolfa Maistra Virag in Židan izpostavila potrebo po enotnosti in medsebojnem sodelovanju

Vestnik, 23. 11. 2021
Posnetek zaslona
dan rudolfa maistra, prireditev
Aktualno

Občina Beltinci, tamkajšnji Zavod za turizem, kulturo in šport, Krajevna skupnost Dokležovje ter Prekmursko društvo general Maister Murska Sobota so tudi letos zaznamovali dan Rudolfa Maistra.

Prireditev je bila sprva načrtovana v živo, ker pa so se vmes epidemiološke razmere zaostrile, so organizatorji dan Rudolfa Maistra obeležili v spletni različici. 

Dan Rudolfa Maistra praznujemo 23. novembra. Na dan, ko je leta 1918 Maister s svojo vojsko razorožil nemško stražo in jo razpustil. Posledično je bil k Sloveniji priključen večji del Štajerske n Koroške. 

Gledalce je nagovoril beltinski župan Marko Virag. Dejal je, da je prav počastiti spomin na generala Rudolfa Maistra, enega največjih sinov slovenskega naroda. "Tako kot so tukaj v Beltincih eno leto pozneje, 17. avgusta 1919, naši veliki rojaki prevzeli oblast od vojske in v Beltincih na rojstnem kraju Prekmurja kot dela Slovenije postavili podobno drugo podlago. Brez te odločnosti in sposobnosti in vizionarstva tako generala Maistra kot tudi naših rojakov Ivana Jeriča, Matije Slaviča, Jožeta Klekla in cele plejade drugih zaslužnih ljudi, bi celotna kasnejša zgodovina Slovencev najverjetneje potekala drugače."

dan rudolfa maistra, marko virag
Posnetek zaslona
dan rudolfa maistra, marko virag

Dodal je, da je malo verjetno, da bi brez njihove odločnosti, poguma in narodne enotnosti dočakali slovensko neodvisnost in samostojnost. Virag je v nagovoru še poudaril, da mora današnje domoljubje upoštevati prvine, ki obstajajo tu in zdaj, in ki oblikujejo našo sedanjost in prihodnost. To naj po njegovih besedah bodo boj proti epidemiji, boj proti polarizaciji, proti razkrojevanju družbe. "Ta boj lahko dobimo samo s pogumom in spoštovanjem vrednot, ki so naše prvinske. Enotnost, solidarnost, pogum, odgovornost, dobri vzgledi in občutki za življenje."

Letošnji slavnostni govornik je bil poslanec Dejan Židan. Izpostavil je, da je že med prebiranjem zapisa in del Ivana Jeriča in Rudolfa Maistra videti njuno globoko, trajno in srčno pripadnost slovenstvu. To pa po njegovih besedah danes premalo čutimo med nami.

dejan židan, dan rudolfa maistra
Posnetek zaslona
dejan židan, dan rudolfa maistra

"Brez generala Maistra bi bilo naše ozemlje verjetno bistveno manjše, kot tudi naš narodno-politični razvoj." Židan je poudaril, da moramo ceniti prehojeno pot naših prednikov, v letu, ko obeležujemo 30 let samostojnosti Slovenije pa se kot narod nahajamo pred vprašanji, kaj bo z našo državo. "Prav današnji čas zahteva našo enotnost in medsebojno sodelovanje, brez delitev in složnost pri iskanju odgovorov na težave čase, ki ga živimo," je sklenil. 

V spletni prireditvi so sodelovali še Moški pevski zbor Lipovci ter učenci Osnovne šole Beltinci in Bakovci. 

dan rudolfa maistra, prireditev
Posnetek zaslona
dan rudolfa maistra, prireditev

dan-rudolfa-maistra občina-beltinci