vestnik

(VIDEO) Za zaključek Soboških dnevov Špiriti

Maja Hajdinjak, 28. 6. 2018
Arhiv Skupine Špirit
Špirit obeležuje že 50-letnico delovanja.
Aktualno

Letošnji Soboški dnevi bodo pestro dogajanje zaključil jutri s koncertom skupine Špirit, ki letos obeležuje petdesetletnico nastanka.

Špirit z gosti bodo nastopili ob 20.00 na grajskem dvorišču. Skupina je nastala leta 1968 in se je prvotno imenovala Špirit Band. Mladi glasbeniki so takrat bili še osnovnošolci. Prvič so nastopili leta 1969 v oddaji Pokaži, kaj znaš, kjer so zmagali s skladbo Beatlov Obladi Oblada. Veliko so nastopali na tedanjih popularnih šolskih plesih, največ pa v Klubu mladih (danes Mikk). Nastopili so tudi na Boom pop festivalu leta 1973 in na legendarnem slovenskem plesišču v študentskem naselju v Ljubljani. Na začetku so si inštrumente naredili sami, ker jih takrat pri nas še ni bilo mogoče dobiti, kasneje pa so jim sanje uresničili starši, ko so jim "prave" inštrumente kupili v tujini.

05a53828e4a595c0807f342290d491de
Arhiv Skupine Špirit
Špirit obeležuje že 50-letnico delovanja.



Skupina je delovala do leta 1973, v njej pa se je zvrstilo veliko glasbenikov: Andrej, Miran, Danilo Celec, Marjan Gerenčer, Borut Vild, Jože Rappl, Zoran Marko, Zoran Markovič, Mladen Kristl, Marjan Vidic, Vlado Kreslin in Vlado Bojnec.

bd1328fc27386c89bd410d8c0de7ec5b
Arhiv Skupine Špirit
Špirit obeležuje že 50-letnico delovanja.

Leta 2001 se je skupina na pobudo ustvarjalcev oddaje JukeBox spet zbrala. Danilo in Andrej Celec, Gerenčer, Vidic in Rappl so nato skupaj ustvarjali še 10 let. Poslovilni koncert so imeli ravno na Soboških dnevih leta 2011. Ker pa trije člani, kot so zapisali, niso mogli brez glasbe, so se leta 2012 ponovno dobili in poiskali manjkajoče člane. Aktualni člani danes so Danilo Celec (bas kitara), Andrej Celec (kitara), Marjan Vidic (bobni), Roman Kovačič (vokal in kitara), Sandi Horvat (klaviature in kitara) in Davor Kiraly (klaviature).


Ob visokem jubileju glasbenega ustvarjanja so izdali tudi avtorsko skladbo, ki nosi naslov Igrali bomo Špiriti, ki jo prilagamo v spodnjem videu.

##YOUTUBE-https://www.youtube.com/embed/RorxDv1bbG8##

Posneli pa smo tudi enega njihovih aktualnejših nastopov pred Pivnico Zvezda v Murski Soboti in javne vaje.

##YOUTUBE-https://www.youtube.com/embed/uBurGtAFIrU##


##YOUTUBE-https://www.youtube.com/embed/rNwuhoReSUU##

Arhiv Skupine Špirit
Špirit obeležuje že 50-letnico delovanja. 
Špirit soboški dnevi