vestnik

Vidov pohod po Strehovskih goricah in okolici

Jože Gabor, 9. 6. 2019
Aktualno

Pri cimprači Vinogradniškega društva Strehovci, ob vznožju Strehovskih goric, so se  zbrali udeleženci tradicionalnega Vidovega pohoda.

Udeležence sta pozdravila predsednik Vinogradniškega društva Strehovci Alojz Slepec in dobrovniški župan Marjan Kardinar, kai sta izpostavila pomen takih dogodkov za turistično promocijo občine Dobrovnik. Pohod so organizirali v sklopu dogodkov Dnevi turizma občine Dobrovnik, ki potekajo junija.


Pot je bila dolga dvanajst kilometrov z več postanki; na njih so udeležencem predstavili kulturne, turistične in naravne zanimivosti. Vsako leto izberejo nekoliko drugačno traso poti, tako, da so redni udeleženci pohoda - iz Pomurja ali iz drugih območij Slovenije - že dodobra spoznali lepote strehovskih vinogradov z vinskimi kletmi ter okoliških gozdov in nižinske pokrajine.


Pohodniki so se podali najprej v Strehovske gorice, potem pa po gozdu v okolici Bukovniškega jezera do kapelice in izvira svetega Vida. Od Bukovniškega jezera so se vrnili po gozdni senčni poti nazaj čez Dobrovniške in potem Strehovske gorice do cimprane hiše društva, ki je bila zgrajena v 19. stoletju. Tam so jim organizatorji pripravili pogostitev ob domačih napitkih vinogradnikov.





Vidov pohod Strehovske gorice DOBROVNIK