vestnik

Močnejše deževje bo dvignilo gladino rek, razglašen oranžni alarm

STA, Vestnik, 17. 7. 2021
Branko Žunec
Pade lahko do 80 litrov dežja na kvadratni meter.
Aktualno

Slovenijo so ponoči od vzhoda zajele nevihte z močnimi nalivi, ki se bodo nadaljevale tudi čez dan. Ob tem je možno razlivanje hudourniških vodotokov. Na kvadratni meter bo ob krajevnih nalivih padlo od 50 do 80 litrov dežja. Arso je za vzhod države razglasil oranžno stopnjo ogroženosti.

Po tem ko se je vodnatost rek po Sloveniji večinoma zmanjševala, pa se je danes začela povečevati. To je bilo najprej in najizraziteje opazno na vzhodu Slovenije. V nedeljo se bo nadaljevalo zmerno naraščanje vodnatosti. Predvsem na vzhodu države lahko posamezne reke dosežejo velike pretoke, opozarjajo na Agenciji RS za okolje (Arso). Danes lahko ob lokalnih nalivih izraziteje narastejo posamezni manjši vodotoki in hudourniki. Pihal bo severovzhodnik, na Primorskem šibka burja.


V nedeljo bo še spremenljivo s krajevnimi padavinami, več jih bo v vzhodni polovici države. Do ponedeljka zjutraj bo dež povsod ponehal, čez dan se bo zjasnilo. Oba dneva bo po napovedih vremenoslovcev pihal severni do severovzhodni veter. Ob napovedanem slabem vremenu na Agenciji za varnost prometa voznikom svetujejo previdnost tudi v prometu.

slovenija vreme agencija
Kaj zdaj berejo drugi