vestnik

Vinotoč Kolar: Namesto za šivalni stroj v vinograd

Jože Gabor, 27. 9. 2018
Jože Gabor
Štefka Kolar ob svojem vinogradu, v katerem je več kot tri tisoč trsov.
Aktualno

Štefka in Milan Kolar iz Beltinec sta manjšo zidanico in vinograd na robu naselja Čentiba kupila, ker sta želela konce tedna preživljati med vinogradi. Oba sta tudi ljubitelja dobrega vina in sta ga želela sama pridelovati.

Sicer nobeden od njunih prednikov ni bil vinogradnik in tudi nista imela nobenih izkušenj z vinogradništvom, pravi Štefka. »Mož je zaposlen kot mesar v Avstriji, sama pa sem bila takrat, ko smo kupili zidanico in vinograd, zaposlena kot šivilja v Muri, kjer je bilo vzdušje že precej negotovo,« pojasnjuje. Na parceli je bilo sprva devetsto trsov, potem pa sta odkupila še vinograda dveh sosedov, tako da jih je sedaj skupaj tri tisoč. Z leti sta na področju vinogradništva pridobila precej znanja in izkušenj, pri delu pa jima večkrat pomagata tudi hčerki Klavdija in Martina.

Zmage na salamiadi

Manjšo zidanico so dogradili, tako da je sedaj v njej prostor za okrog petdeset gostov. Leta 2010 so odprli vinotoč. Takrat sta bila še oba z možem zaposlena, tako da so imeli odprto le ob koncih tedna, kmalu pa je šla Mura v stečaj in Štefka se je posvetila le vinogradništvu in gostinstvu. »V vinogradih je največ laškega in renskega rizlinga ter rumenega muškata. Ko so sosedje prodajali vinograd, smo se odločili, da ga kupimo, potem pa so vinograd prodajali še drugi sosedje in sem se lotila še obdelave tega.« Štefka pravi, da jo delo v vinogradu veseli, rada pa se pogovori tudi z obiskovalci vinotoča. Prihajajo tako ljubitelji dobrih vin kakor tudi kakovostnih suhomesnatih izdelkov, ki jih naredi mož Milan, večkratni zmagovalec salamiade v Radencih, uspešen tudi na državnem tekmovanju v konkurenci najboljših slovenskih izdelovalcev salam.


750e1e343aea063d11f0aa1c8f237daf
Nataša Juhnov
V vinogradih je največ laškega in renskega rizlinga ter rumenega muškata.


Največ večjih skupin obiskovalcev pride iz Avstrije in Nemčije, prihajajo pa tudi z različnih območij Slovenije. Ponujajo jim različne sorte vina in suhomesnate izdelke, od salam do vratovine in mesa iz tünke. »Obiskovalci so zadovoljni tako z vinom kakor tudi s hrano in se radi vračajo. Gostje iz Lendave in okolice običajno pridejo zaradi družbe na špricar, saj jih ima večina svoje vino. Doslej smo vsa vina tudi brez težav prodali. Največ v Pomurju, nekaj pa tudi v Avstrijo in na Hrvaško. Nekaj našega vina spijejo tudi sorodniki v Beltincih in Odrancih,« pove Štefka.

Pravi, da šivilja ne bo več

K delu v vinogradu jo, dodaja, spodbuja tudi misel na delo za šivalnim strojem v Muri. Šivilja gotovo ne bo nikoli več, poudarja. Na sosednjih parcelah bodo uredili garažo za kmetijske stroje in orodje, ki ga potrebujejo za delo v vinogradu. Radi pa bi uredili tudi prenočišča. »Načrtov imamo precej, vendar je marsikaj odvisno od tega, ali se bo temu posvetila katera od hčera. Veliko je še možnosti. Lahko bi tudi pripravljali tople jedi, a tega sama ne bi zmogla, saj je veliko dela v vinogradu.«


Dobro sodelujejo s Termami Lendava in drugimi, ki si prizadevajo za razvoj turizma in vinogradništva v občini, pravi Štefka. »Ugotovili smo, da najbolj koristi promocija od ust do ust, da so gostje zadovoljni in se vračajo ter obisk našega vinotoča priporočajo tudi znancem in sorodnikom.« Ob svojih vinih gostom ponujajo še druge pijače, kot so grozdni, bezgov in jabolčni sok. Meso kupujejo od domačih kmetov, kar je zagotovilo, da je kakovostno, in to je tudi najpomembneje, če želijo imeti kakovostne suhomesnate izdelke, pravi. Seveda pa je veliko odvisno tudi od izkušenj pri izdelavi.

f7090573be789b0863408f1e6c54718a
Oste Bakal
Milan Kolar je večkratni zmagovalec salamiade v Radencih.


»Pri izdelavi salam možu pomagamo tudi drugi člani družine. Pred leti sva že razmišljala, da bi se oba posvetila vinogradništvu in gostinstvu, vendar je to področje pri nas še vedno precej negotovo, nekoliko tvegano. Sedaj sicer gre, lahko pa se razmere hitro spremenijo. Mož je že po treh mesecih pustil službo, a se je potem vrnil delat v Avstrijo. Redna mesečna plača je vendarle redna mesečna plača.«
Na krožniku, ki ga ponudijo gostom, je običajno pet ali šest vrst suhomesnatih izdelkov, razveselijo pa jih tudi, če dodajo zaseko, ocvirke ali ocvirkov namaz. Vinotoč je odprt v petek popoldne, v soboto in nedeljo, skupine obiskovalcev pa sprejemajo tudi po dogovoru med tednom. Večkrat se pri njih ustavijo pohodniki in kolesarji. Pohodnike pogostijo na izhodišču poti ob meji do stolpa Vinarium Lendava. V okolici so na voljo zanimive gozdne poti in poti med vinogradi. Med gosti so tudi iz Ljubljane in z drugih območij Slovenije, ki so kupili zidanice v vinorodni pokrajini lendavske občine. Ti večkrat tudi kupijo suhomesnate izdelke in jih odnesejo domov.

vinotoč kolar