vestnik

Virag: Logistični terminal je velika priložnost za Pomurje

T. M., 18. 8. 2020
Nataša Juhnov
Gradnja železniške proge Beltinci-Lendava-Redics je spet v vladnih načrtih.
Aktualno

Gre za projekt, ki bi lahko prinesel več sto novih delovnih mest, zato mora biti v interesu celotne regije, meni beltinski župan.

Kot je minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec junija povedal na srečanju s pomurskimi župani, vlada načrtuje oživitev projekta gradnje železniške proge Beltinci-Lendava-Redics, projekt naj bi izvajali hkrati z vzpostavitvijo zalednega logističnega terminala Luke Koper v beltinski občini. V obeh primerih gre za stara načrta, ki pa sta ostala doslej neuresničena. O gradnji železnice se je Vrtovec pred kratkim v Budimpešti pogovarjal tudi s predstavniki madžarske vlade. Beltinski župan Marko Virag meni, da bo logistični terminal velika dodana vrednost za Pomurje, zaradi česar si želijo korektnih odnosov z vsemi deležniki, s katerimi bodo ustvarili pogoje za izvedbo projekta.

c09254a000a1aacbbb06bf760a474235
Aleš Cipot
Župan Občine Beltinci Marko Virag meni, da gre za projekt regijskega pomena, s katerim bi lahko dobili več sto novih delovnih mest.

»Projekt je velika priložnost in odgovornost celotne pomurske regije, zato ga moramo že v začetku postaviti na zdrave temelje. V najboljšem primeru bi lahko regija z njim dobila več sto kakovostnih delovnih mest, kar mora biti v interesu vseh,« pove Virag, ki je na zadnji seji beltinskega občinskega sveta svetnikom povedal še, da je občina vpeta v aktivnosti v zvezi z izvajanjem teh načrtov in je pri tem tudi slišana. Kot pravi, trenutno pripravljajo elaborate v zvezi z industrijsko cono, kjer bodo z Luko Koper in drugimi deležniki skušali realizirati projekt mednarodnega logističnega terminala. Kot rečeno, zgodba o vzpostavitvi terminala ni nova, sega že v leto 2008, Luka Koper pa ima v Lipovcih in Bratoncih v lasti 64,9 hektarja zemljišč, ki se danes uporabljajo predvsem kot kmetijska zemljišča. Virag je svetnikom povedal še, da tokrat ne gre samo za oživljanje neuspešne zgodbe Luke Koper iz preteklosti, temveč je, kot pravi, v sklopu projekta govora še o marsičem, a zaenkrat ne pojasnjuje podrobneje, kaj vse zajemajo omenjeni načrti. Dodaja le, da se pogovarjajo tudi z drugimi investitorji, ki želijo imeti prostor v tem logističnem središču. Virag je izrazil še prepričanje, da bodo projekt uspeli umestiti v prostorske načrte in da ga bodo lahko realizirali v nekaj letih, pri tem želijo že naslednje leto začeti z infrastrukturnim urejanjem zemljišč in prvimi investicijami.

logistični-terminal občina-beltinci luka-koper