vestnik

Ne gre več samo za vnose iz tujine, virus se širi znotraj države

Vestnik, 23. 7. 2020
Nataša Juhnov
Slika je simbolična
Aktualno

Na čakanju je še vedno 24 tisoč delavcev, zaradi česar je vlada podaljšala ukrep povračila nadomestila plače

Namestnica vladnega govorca Špela Horjak je na današnji tiskovni konferenci povedala, da je število novih okužb že tretji dan zaporedoma krepko čez 20, zaradi česar po njenih besedah epidemiologi svarijo, da se je virus začel širiti znotraj države in da ne moremo več govoriti, da ga vnašamo samo iz tujine.
Žarišče okužb ostaja v Hrastniku, kjer je bilo v tamkajšnjem domu starejših spet večje število okuženih.
Minister za zdravje Tomaž Gantar pravi, da se je stanje v državi zaenkrat stabiliziralo na okoli 12 okužb dnevno na 100 tisoč prebivalcev v 14 dnevih, kar pomeni, da je Slovenija še vedno na meji, ki jo uvršča na tako imenovani zeleni seznam. Pri tem Gantar apelira na vse, ki so okuženi, da pristojnim službam posredujejo prave podatke. »Prikrivanje stikov ni na mestu in nam kot družbi škoduje.«
Minister za delo Janez Cigler Kralj je povedal, da na ministrstvu pozorno spremljajo problematiko ponovne širitve okužb v nekaterih domovih na starejše. »Najboljši ukrep je preventivni ukrep, da vsi skupaj poskrbimo, da virus v dom sploh ne pride,« je sporočilo, ki ga je imel za svojce tistih, ki živijo v domovih za starejših. Pri tem Cigler Kralj vnovič opozarja na kadrovsko podhranjenost v slovenskih domovih za starejše. Na testih pozitivne stanovalce domov za starejše bodo tako po njegovih besedah v prvih 24 urah po potrditvi okužbe umaknili v bolnišnice, tudi če ne kažejo simptomov, v tem času pa se bodo lahko v domu ustrezno pripravili na bolnega stanovalca.
Na čakanju še 24 tisoč delavcev
Vlada je tudi podaljšala veljavnost ukrepa glede povračila nadomestila plač delavcev, ki so na čakanju na delo, do konca avgusta. Kot je znano, je vlada v zakonskem paketu PKP4 previdela podaljšanje ukrepa do konca julija z možnostjo nadaljnjega podaljšanja do konca septembra. Cigler Kralj je povedal, da je na začasnem čakanju na delo še vedno 24 tisoč delavcev: »Kar pomeni, da v nekaterih panogah še ni okrevanja, ali pa to še ni dovolj močno, da bi lahko angažirali vse svoje zaposlene.« Pri tem je minister za delo še povedal, da se je rast brezposelnosti umirila, tako je trenutno brezposelnih 89.300 ljudi, to pa po njegovem mnenju kaže, da so učinki interventnih ukrepov na trgu dela spodbudni. Cigler Kralj še izpostavlja, da se povečuje tudi število delovnih mest, ki so na voljo.
koronavirus domovi-za-starejše