vestnik

(ELEKTRIČNA ENERGIJA) Višje stroške bodo plačali občani

Rok Šavel, 4. 1. 2023
Nataša Juhnov
Višji stroški se bodo morali poznati na položnicah občanov, saj se na ta način tudi oblikuje cena gospodarskih javnih služb.
Aktualno

Za javna podjetja cena električne energije ne bo regulirana

V obdobju visokih cen energentov, predvsem električne energije, je država priskočila na pomoč gospodinjstvom in malim poslovnim odjemalcem z regulacijo prodajne cene električne energije. Na zadnji vladni seji je bila sprejeta še uredba, s katero se cena zamejuje tudi za šole, vrtce, domove za starejše, občine, javne zavode in sklade. Do regulacije pa niso upravičena javna podjetja, tudi če opravljajo javne službe. To pomeni precejšnjo težavo predvsem za komunalna podjetja, kar dokazuje primer soboške Komunale.

Niti ene ponudbe 



Pri Komunali so konec novembra z javnim naročilom iskali dobavitelja električne energije za naslednje leto, toda na razpis ni prispela niti ena ponudba. Kot pravi direktor Tomislav Zrinski, je trg energentov še vedno nestabilen, dobavitelji si uredbe razlagajo vsak po svoje in ob velikem povpraševanju enostavno ne dajejo ponudb v določenih rokih. Postopek izbire dobavitelja bodo pri Komunali nadaljevali tako, da se bodo pogajali z zdajšnjim dobaviteljem električne energije. Pričakovati je, da bo ponujena cena enkrat višja od cene, po kateri so električno energijo plačevali letos. Po mnenju direktorja bi uredba o regulaciji cen morala upoštevati tudi namen odjemnega mesta, ta so namreč v lasti občine, poleg tega je infrastruktura namenjena izvajanju javnih služb, torej za gospodinjski odjem. Komunala kot upravljavec je tudi plačnik, ki glede na seštevek priključnih moči postane velik poslovni odjemalec, cena pa bi bila po zadnji uredbi regulirana, če bi bila plačnik električne energije občina.


Posledice predvsem za uporabnike 

Enako težavo imajo v javnem podjetju Center za ravnanje z odpadki Puconci (Cerop), ki je v lasti vseh pomurskih občin. Na njihovo javno naročilo je sicer prispela ena ponudba dobavitelja električne energije, a je cena več kot enkrat višja od pretekle. Za enoletno oskrbo z električno energijo bi moral Cerop po novem plačati več kot 531 tisoč evrov, pogodba za iztekajoče se leto pa je znašala dobrih 218 tisoč evrov. Kot pojasnjuje direktorica Simona Biro, je postopek javnega naročila tik pred koncem in bodo pogodbo zaradi zagotavljanja dobave primorani podpisati, saj druge izbire nimajo. Tolikšno povečanje stroškov energije, kot ga bodo imela javna podjetja ob trenutnih nereguliranih cenah, bo imelo posledice tudi za končne uporabnike – gospodinjstva.



Cerop v vseh pomurskih občinah opravlja javno službo obdelave in odlaganja odpadkov, murskosoboška Komunala pa na območju mestne občine izvaja vrsto javnih služb, od ravnanja s komunalnimi odpadki, odvajanja komunalnih odpadnih in padavinskih voda do vzdrževanja občinskih cest, oskrbe s toplotno energijo in upravljanja ter vzdrževanja druge javne infrastrukture. Poenostavljeno povedano, višji stroški se bodo poznali na položnicah občanov, saj se v skladu z metodologijo in elaborati na ta način tudi oblikuje cena gospodarskih javnih služb. Tako Zrinski kot Birova pravita, da so poskušali s predlogi in pobudami, da bi bila cena regulirana vsaj v delu opravljanja javne službe, a so za zdaj pri vladi naleteli na gluha ušesa.

Cerop komunala električna-energija