vestnik

Visok jubilej so borci obeležili z Laro Jankovič  

Tadeja Lepoša, 22. 10. 2018
Ernest Kaltenegger
Slovesnosti sta se udeležila tudi Aleksander Jevšek in Milan Kučan. 
Aktualno

Ob letošnji 70-letnici ustanovitve Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije so pripravili prireditev pri domu borcev na Vaneči. V ta namen so pripravili tudi pohod, kjer se je okrog 40 pohodnikov odpravilo na 16 kilometrov dolgo pot spominov in tovarištva.

Združenje borcev za vrednote NOB Murska Sobota je v sodelovanju z občino Puconci, na Vaneči pri Domu borcev in mladine, organiziralo slavnostno prireditev v počastitev spomina na padle borce NOB. Slovesnosti so se začele v nedeljo zjutraj pri Brumnovi hiši, kjer so se spomnili leta 1944, ko so madžarski okupatorji, 17. oktobra, obkolili omenjeno hišo. Štirim je uspelo pobegniti, a madžarski sovražnik je hudo ranil Jožeta Kramarja – Juša, ki si je kasneje sodil sam. Tudi pohodnike je pot vodila mimo Osnovne šole III v Murski Soboti, kjer so se ustavili pri spominskem obeležju. Pohodniki so krenili proti Črnskim mejam, kjer so sovražniki marca 1945 ustrelili deset ljudi. Nadaljevali so proti Puconcem, kjer se jim je pridružilo nekaj pohodnikov in pot so zaključili na Vaneči.

Trije narodni heroji

V neposredni bližini doma so namreč leta 1944 v boju z Madžari padli narodni heroji Dane Šumenjak – Miran, Alojz Kosi – France in hudo ranili Staneta Červiča – Bojana, njega, so Madžari predali Nemcem, ti pa so ga odpeljali v koncentracijsko taborišče. Spomini in zavedanje zgodovine je na pohod privabilo tudi Ano, ki se pohoda z možem udeležuje tradicionalno vsako leto.

»Spoštovati moramo dogodke in zgodovino, če se domobranci ne bi takrat borili takrat za nas, je vprašanje, kje bi bili danes.«


b0dd86b7ad8544b765850c60e3c01a88
Ernest Kaltenegger
Zaplapolale so zastave.

Emri kritičen do Pahorja

Nekaj besed je na proslavi posvetil Evgen Emri, predsednik OZB za vrednote NOB Murska Sobota, ki je poudaril, da se je prav na Vaneči odigrala zgodovina našega narodnoosvobodilnega boja. »Izdajalstvo, pogum in vera v lepše življenje – svobodo. Trije mladi fantje so bili pripravljeni dati življenje za domovino. Predsednik države pa ne upa dati besede za domovino, noče povedati, kdo so izdajalci in kdo so borci,« je kritičen do Boruta Pahorja.

b8f0ed3f38b1a5cabdb59f76aeba598f
Ernest Kaltenegger
Evgen Emri je v nagovoru bil kritičen do predsednika Pahorja.

Oktober pomemben mejnik v naši zgodovini

Medtem je puconski župan Ludvik Novak povedal, da je oktober pomemben mejnik v naši zgodovini, ki se je moramo zavedati in ne smemo pozabljati. »Ne smemo pozabiti, kdo smo, od kod prihajamo in kam gremo,« pristavlja župan. Proslave sta se udeležila tudi soboški župan Aleksander Jevšek in prvi slovenski predsednik – Milan Kučan

17ff8fbd86b868fe5e64e96c33b2c041
Ernest Kaltenegger
Šotor je bil napolnjen do vsakega kotička.

Boris Edšid – slavnostni govornik

Slavnostni nagovor je imel Boris Edšid - predsednik Pokrajinskega sveta Zveze združenj borcev za vrednote NOB za Pomurje. Izpostavil je zgodovino – našo zakladnico, da smo branik svobode in neodvisnosti ter dolžniki vsem, ki so dali življenje in delovali v dobrobit nas vseh.

»Z vsemi družbenimi spremembami ostajamo zvesti svojemu poslanstvu. To smo dokazali v letu 1991 in odločno podprli proces osamosvajanja Slovenije. A moramo priznati, da nas po tem obdobju marsikatere politične stranke in posamezniki želijo onesposobiti in pripeti krivice, ki so se dogajale po 2. svetovni vojni.«


Prav tako so v sklopu prireditve podelili tudi priznanja najbolj zaslužnim, in sicer je zlato plaketo za predano, aktivno in uspešno utrjevanje zgodovinske resnice, za spoštovanje žrtev in aktivno vključevanje mladih v organizacijo prejel Franček Gomboc. Pavlu Šercu pa so podelili srebrno plaketo. Po slovesnosti je na oder stopila slovenska pevka in igralka Lara Jankovič, ki je ob spremljavi kitar zapela nekaj partizanskih in uporniških pesmi.

eb26814ab45bcfddbbb34b3f44388d53
Ernest Kaltenegger
Lara Jankovič zapela nekaj partizanskih domačih in tujih pesmi.


2dc7dffca0f3095dad7e2f21ea0141a6
Ernest Kaltenegger
Lara Jankovič zapela nekaj partizanskih domačih in tujih pesmi.

združenje borcev NOB vaneča 70-letnica
Kaj zdaj berejo drugi