vestnik

Vitezinja poezije gostovala v Gajševcih

I. B., T. K., 9. 7. 2018
Društvo Kelih
Literarno-vinski dogodek z Glorjano Veber.
Aktualno

V okviru festivala RE: PANONIA je Bralni klub KELIH pri mlinu Stajnko v Gajševcih organiziral literarno-vinski dogodek z Vitezinjo poezije 2017 Glorjano Veber. 

Ob sproščenem klepetu moderatorke Tjaše Kos in gostje so obiskovalci spoznali literarno ustvarjanje Glorjane Veber in okušali vina Vinogradništva Družine Kos. Vebrova je v letu 2013 izdala prvo pesniško zbirko z naslovom Prosti pad. Zbranim na dogodku je prebrala pesem Imena ob vinski spremljavi ranfola. V njej pisateljica skuša zbrisati nalepke, ki nam jih daje družba, ustvariti zgodbe iz predmetov, ljudi, z vsemi svojimi občutji, brez računice, brez kalkulacij, spontano, tukaj in zdaj… V njej izbriše obstoječa imena, razimeni svet in sebe preprosto zato, da lahko da domišljiji prosto pot. Na tej točki človek preneha obstajati kot družbeno bitje in postane vse in nič hkrati. Prične se prosti pad, trenutek ponovne vrtoglave vrženosti v življenje.


79501f6c60f4f4f050981fe5448d77bd
Društvo Kelih
Literarno-vinski dogodek z Glorjano Veber.


Ranfol je sicer redka avtohtona vinska sorta, ki je bila v preteklosti precej bolj razširjena. Zadnja leta pa jo vinogradniki spet sadijo na novo. Takšen kot je, je edinstven. V tem pa je sorodnost te pesmi in zvrsti vina. Pesem Vesolje je pospremil šipon. Glorjana je prvič slišala zgodbo o Napoleonu, ki se je nekoč mudil v naših krajih. Ko je sam pil to vino, je dejal: »C'est bon«, in tako je nastal šipon, ki ne manjka v nobeni vinski kleti. Naslednjo pesem V Ljubljani nam je interpretirala Vlasta Osterc Kuhanec. Glorjana je zbranim zaupala, da je bilo njeno otroštvo tesno povezano s kulturo. Že od nekdaj jo je zanimala poezija. Svojo poezijo doživlja na svojstven način, vidi jo v barvah, jo občuti kot glasbo z določeno energijo in čustvenim nabojem. V njenih pesmih prav tako ne bomo našli strogih slovničnih pravil, ki so jo v preteklosti ovirale, meni namreč, da je brez tega poezija lahko še bolj doživeta. Vinska spremljava zadnje pesmi Kaplja, ki govori o ognju in kaplji sredi njega, je bil rumeni muškat v magnum steklenici, oboje pa zopet asociira na nov začetek.

56f844af91b51268783d79359c617b0f
Društvo Kelih
Literarno-vinski dogodek z Glorjano Veber.


Gostja je v lanskem letu postala Vitezinja poezije s pesmijo Volitve, ki bo izšla v jesenski zbirki. Obiskovalci so tako lahko občutili poezijo na čisto drugi, višji ravni uma in ob tem uživali v izjemni krajini s kozarcem vina iz Jeruzalemskih goric.

Društvo Kelih
Literarno-vinski dogodek z Glorjano Veber. 
Društvo Kelih vitezinja poezije
Kaj zdaj berejo drugi