vestnik

Vizjak po uspešno prestani interpelaciji ostaja minister za okolje in prostor

STA, Vestnik.si, 18. 12. 2021
Bobo
Vizjak se je zagovarjal pred poslanci.
Aktualno

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak je uspešno prestal interpelacijo, ki so jo proti njemu vložile LMŠ, SD, Levica, SAB in NeP. Za njegov odhod je glasovalo 43 poslancev, proti jih je bilo 29. Da bi interpelacija uspela, bi jo moralo podpreti 46 poslancev, tako pa Vizjak ostaja na ministrski funkciji.

Poslanci so o očitkih ministru Vizjaku razpravljali 14 ur. Predlagatelji interpelacije so dokazovali, da je s številnimi dejanji kršil ustavo in zakonodajo, očitali so mu tudi nekatere osebnostne lastnosti, ki se jim ne zdijo primerne za opravljanje javne funkcije.



Glavni očitek je bila afera, imenovana Glupi davki, ki sega v leto 2007, ko je Vizjak še kot minister za gospodarstvo nagovarjal poslovneža Bojana Petana, naj ne izpelje ene od transakcij z delnicami Term Čatež, saj bo za to moral plačati davek. "Res gre za posnetek pogovora izpred 14 let, vendar je za funkcionarja, od katerega se pričakuje zakonito in odgovorno ravnanje, takšno ravnanje sporno tudi danes, včeraj, pred več leti in zmeraj. Je skrajno nedopustno," je dejala Maša Kociper (SAB).

andrej vizjak dz bobo2
Bobo
Andrej Vizjak

Vizjak je večkrat ponovil, da afera Glupi davki izhaja iz lepljenke posnetkov, pridobljenih na podlagi nezakonitih prisluhov zasebnega pogovora. S Petanom se nisva nič dogovarjala, želel sem ga prepričati, naj ne naredi škodljivega prevzema Term Čatež," je ponavljal. To mu ni uspelo, pri čemer je prst uperil tudi proti "pajdašem iz tedaj državne NLB, ki so mu prodali deleže pod mizo". Veliko časa so posvetili tudi noveli zakona o vodah, ki so ji volivci na referendumu julija letos izrekli nezaupanje. "Nenehno dokazuje, da je sam grožnja okolju, da je minister proti okolju, proti pitni vodi," je o Vizjaku dejal Brane Golubović (LMŠ) ter dodal, da že ves mandat podpira in predlaga okolju škodljive zakone ter daje prednost kapitalu, ne pa naravi in ljudem.



Vizjak je zatrjeval, da ga nikoli, odkar je dejaven v politiki, niso vodili pohlep po denarju ali osebni interesi. "Še posebej pri zakonu o vodah, za katerega sem iskreno verjel in še danes verjamem, da je dober in koristen," je dejal. Priznal je, da je razmišljal o odstopu, a se za to ni odločil. "Vztrajam, ker želim nekatere projekte dokončati," je dejal in med drugim omenil zakon o varstvu okolja, ki je v parlamentarnem postopku. Številnim se je zdel sporen Vizjakov nakup delnic Petrola lani spomladi, nekaj mesecev pred popolno liberalizacijo cen goriv. "Obstaja utemeljen sum, da je vedel, kdaj bo do tega prišlo. In ko je prišlo, je to vrednost delnice pognalo navzgor, s tem pa tudi ministrov dobiček," je opozoril Rudi Medved (LMŠ). Vizjak je odgovarjal, da regulator nepravilnosti ni ugotovil.

andrej vizjak dz bobo1
Bobo
Andrej Vizjak

Poslanci Vizjakove stranke SDS so v razpravi izpostavljali opravljeno delo okoljskega ministrstva v mandatu aktualne vlade, med drugim na področju oskrbe z vodo, kanalizacijskih sistemov in zagotavljanja poplavne varnosti. Proti interpelaciji so glasovali le še navzoči poslanci SMC. Poslanci NSi so menili, da je bila teža izrečenih besed v pogovoru s Petanom preresna za funkcijo ministra. In čeprav je Iva Dimic (NSi) menila, da bo Vizjak težko še naprej kredibilno deloval v vladi, glasov za interpelacijo niso dali, pač pa so se glasovanja, tako kot poslanci DeSUS, vzdržali.

dz seja minister interpelacija
Kaj zdaj berejo drugi