vestnik

Vlada bo danes pretresala ukrepe. Se bodo v šole vrnili tudi dijaki?

Vestnik, STA, 10. 2. 2021
instagram
Včeraj je potekal sestanek dijakov in ravnateljev z ministrico za izobraževanje.
Aktualno

Vlada bo danes razpravljala o stanju epidemije v državi in ukrepih za njeno zajezitev. Glede na vladni načrt sproščanja ukrepov je Slovenija trenutno v rdeči fazi, medtem ko je glede na aktualne epidemiološke podatke že v oranžni, zato je pričakovati sproščanje še nekaterih ukrepov.

Vladni načrt sproščanja ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa določa, da ko je sedemdnevno povprečje okuženih pod 1000 in je tudi hospitaliziranih manj kot 1000 bolnikov s covidom-19, država preide v oranžno skupino. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je bilo v ponedeljek sedemdnevno povprečno število okužb 842, v bolnišnicah pa se je zdravilo 945 oseb s covidom-19. Pri prehodu v oranžno skupino se po vladnem načrtu odpirajo preostali razredi osnovne šole in zaključni letniki srednje šole po programu C, na fakultetah lahko spet izvajajo izpite in seminarje za do 10 ljudi, odprejo se nekatere ostale servisne dejavnosti ter trgovine, dovoli se zbiranje do 10 oseb in odpravi se prepoved prehajanja občinskih meja.

vlada, seja,
Twitter Vlada RS
Vlada bo danes ocenjevala epidemiološke razmere.

Predsednica Dijaške organizacije Slovenije (DOS) Maja Kalin je po torkovem sestanku dijakov in ravnateljev z ministrico za izobraževanje dejala, da je mogoče, da bi se prihodnji teden v šole vrnili vsaj nekateri dijaki. Jasnega načrta za odpiranje srednjih šol pa po njenih besedah še ni, ne glede tega kdaj, naj bi jih odpirali, ne glede tega kako se bodo dijaki lahko vrnili v šole. Na srečanju so še izpostavili, da bo avtonomija srednjih šol ob ponovnem odpiranju zelo velika, kar pomeni, da bodo šole na podlagi svojih zmožnosti ocenile, kako se bodo dijaki vrnili v šolo in kako bo organiziran pouk.

ekonomska-šola-murska-sobota, šola, šolstvo, dijaki, študij
Nataša Juhnov/Vestnik.si
Na srečanju so izpostavili, da bo avtonomija srednjih šol ob ponovnem odpiranju zelo velika, kar pomeni, da bodo šole na podlagi svojih zmožnosti ocenile, kako se bodo dijaki vrnili v šolo in kako bo organiziran pouk.

V DOS upajo, da bo obveščenost dijakov v prihodnje boljša, informacije pa bolj verodostojne in hitrejše. Vsi deležniki na sestanku so se zavzeli za hitro, a hkrati varno vračanje v šole. Vsi na srečanju prisotni ravnatelji so poudarili, da so že dlje časa pripravljeni na vračanje v šole, da ga sami podpirajo ter da vračanje v šole podpirajo tudi njihovi zaposleni. Da bodo poskusili pospešiti proces vračanja, so na srečanju zagotovili tudi na ministrstvu, kjer si želijo v prvi fazi vračanja maturantov, je dejala. V DOS si sicer želijo vračanja v šole, ampak tako, da bo pouk varen, ukrepi upoštevani in s tem noben dijak ne bo v nevarnosti.

koronavirus epidemija slovenija vlada seja
Kaj zdaj berejo drugi