vestnik

Vlada bo odločala o delovanju šol, opozicija vložila interpelacijo za šolsko ministrico

Vestnik.si, STA, 3. 2. 2021
Nataša Juhnov
Slika je simbolična.
Aktualno

Vlada bo na današnji seji predvidoma odločala o tem, kateri ukrepi za zajezitev epidemije covida-19 bodo po državi veljali v prihodnjem tednu. Največ pričakovanj je glede odprtja šol.

V Pomurju je šola za prvo triado odprta drugi teden, včerajšnji podatki o tedenskem povprečju okužb, to znaša 70, pa so regijo še naprej uvrščali v rdečo fazo. Povprečje se je v primerjavi s podatkom dneva pred tem celo nekoliko znižalo. Sicer je v slovenskih statističnih regijah opaziti različen trend epidemioloških razmer. Slika se je v obalno-kraški in zasavski regiji, kjer so po štirih dneh pouka v minulem tednu šole ponovno zaprle svoja vrata, medtem izboljšala. Zadnje dni pa so glasne zahteve starše otrok iz obeh regij, ki tudi na protestih pozivajo k odprtju šol.

šola, pouk, učenci
Profimedia
Fotografija je simbolična

Stopnjujejo se tudi zahteve šolarjev. Tako naj bi se po poročanju časnika Večer z ministrico za izobraževanje Simono Kustec danes sešli šolarji in dijaki, združeni v iniciativo Zahtevamo šolo. Če izkupiček srečanja zanje ne bo sprejemljiv, naj bi se 9. februarja odklopili od spletnega izobraževanja in se podali na ulice.

Slovenija se glede na število hospitaliziranih in glede na sedemdnevno število okužb trenutno nahaja v rdeči fazi vladnega načrta sproščanja ukrepov. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) sedemdnevno število okužb znaša 1218, aktivnih okužb v državi pa je nekaj več kot 17.000. Pogoj za prehod v oranžno fazo sproščanja ukrepov bo manj kot 1000 hospitaliziranih covidnih bolnikov, nižja od 1000 bo morala biti sedemdnevna povprečna pojavnost okužb.

kustec jansa vlada
Vlada RS
Opozicija bo vložila interpelacijo ministrice za izobraževanje Simone Kustec.

Poslanci Levice, LMŠ, SD in SAB so v postopek DZ vložili interpelacijo ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec. Očitke so strnili v 20 točk. Med drugim ji očitajo nestrokovne in škodljive politike na področju organizacije vzgoje in izobraževanja v času epidemije, kar da je povzročilo najdaljše zaprtje šol in vrtcev v Evropi.
koronavirus epidemija vlada šola
Kaj zdaj berejo drugi