vestnik

Vlada bo spremljala cene teh izdelkov v trgovinah. Golob: Vsak bo lahko ugotovil, kje se mu izplača kupiti nek izdelek

Rok Šavel, 1. 7. 2022
Vanesa Jaušovec
Vlada bo spremljala cene košarice petnajstih izdelkov.
Aktualno

Tako bo vlada naslovila problematiko visokih cen izdelkov za potrošnike.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki ga vodi ministrica Irena Šinko, je pripravilo košarico petnajstih izdelkov, kar je po besedah ministrice in premierja Roberta Goloba usklajeno s Trgovinsko zbornico Slovenije, katero bodo sproti nadzirali. Kot je poudaril Golob, ne gre za reguliranje cene, saj bodo to še naprej določali trgovci, vlada bo le poskrbela, da bodo cene med seboj primerljive in javno znane. Tako se bo lahko vsak kupec "aktiviral in ugotovil, katera je tista trgovina, kjer se mu izplača kupiti nek izdelek". Spremljala se bo tudi kakovost izdelkov. Ob tem bodo vzpostavili tudi sistem primerjanja cen primerljivih izdelkov v sosednjih državah - v Italiji, Avstriji in na Hrvaškem.

Na seznam je uvrščenih 15 osnovnih skupin živil, ki so nujna za osnovno preživetje. Država bo v najkrajšem možnem času preko javnega poziva poiskala neodvisnega svetovalca, ki bo podatke zbiral in jih predstavljal javnosti, je dejal Golob.

živilamkgp
MKGP
Izdelki, ki bodo predmet nadzora.

Zakaj ne nižanje DDV-ja?

Vlada se tako ni odločila, da bi problematiko visokih cen živil naslovila z nižanjem davka na dodano vrednost, saj po besedah Šinkove ta ukrep ni primeren in bi bil sprejemljiv le, če bi se odločili za spremljanje cen v celotni verigi preskrbe s hrano - torej primarne, sekundarne in terciarne cene. To je sicer bilo predvideno, sodeč po vladnem gradivu, ki je bilo v obravnavi na današnji seji.

vlada-rs cene nadzor draginja ukrepi irena-šinko robert-golob