vestnik

Vlada cen pogonskih goriv ne bo več regulirala, bodo te že prvega maja rekordne?

Rok Šavel, 29. 4. 2022
Jure Zauneker
Bomo v soboto znova priča tovrstnim prizorom?
Aktualno

Z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo sporočili, da bo začasni vladni ukrep s prvim majem prenehal veljati.

Vlada je marca sprejela uredbo, s katero je zaradi razmer na trgu najvišjo maloprodajno ceno 95-oktanskega bencina določila pri 1,503 evrih za liter, ceno litra dizla pa pri 1,541 evrih. Konec marca je nato vlada določila še najvišje dovoljene veleprodajne cene z DDV (NMB-95 ta znaša 1,483 evra/liter, za dizel pa 1,521 evra/liter). Uredba bo s prvim majem prenehala veljati, kot so sporočili z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, pa se bodo nato cene naftnih derivatov znova prosto oblikovale na trgu. Kar pomeni, da ukrepa ne nameravajo podaljšati, saj so se, kot so zapisali, v vmesnem obdobju razmere na trgu stabilizirale, v Sloveniji pa trenutno ne zaznavamo motenj in nestabilnosti pri dobavi pogonskih goriv. Na ministrstvu kljub temu ocenujejo, da se bodo cene pogonskih goriv v Sloveniji še vedno gibale v okviru EU povprečja in povprečja EURO območja.


Za liter bencina več kot 1,6 evra, za liter dizla pa 1,82 evra?

Po ocenah časnika Finance se bodo cene 95-oktanskega bencina povišale za približno deset centov in bodo znesle več kot 1,6 evra za liter, liter dizla pa se bo podražil za skoraj 30 centov in bo znašal 1,82 evra. Ceni bi tako bili rekordni. Izračun analitika Financ Jureta Ugovška je narejen na podlagi podatkov gibanja energentov na mediteranskih borzah, gibanju tečaja evro/dolar in ob predpostavki, da bodo trgovci sledili prejšnji praksi zasledovanja marže približno devetih centov na liter, so zapisali na Finance.si, kjer predvidevajo še, da bi lahko odslej trgovci z naftnimi derivati bolj pogosteje oziroma na dnevni ravni spreminjali cene.


Vlada je sicer na včerajšnji seji še za tri mesece podaljšala veljavnost znižanih trošarin na energente, in sicer na elektriko ter pogonska goriva, kurilno olje in zemeljski plin za ogrevanje. Znižane trošarine, ki so del ukrepov za blažitev posledic energetske draginje za prebivalstvo in podjetja, bodo tako v veljavi do 31. julija.

vlada cene-goriva bencin dizel