vestnik

Vlada danes o novih ukrepih zaradi visokih cen

Vestnik.si, STA, 28. 7. 2022
Vlada RS
Vlada bo danes po napovedih nadaljevala sprejemanje ukrepov za pomoč gospodinjstvom zaradi visokih cen energentov.
Aktualno

Vlada bo danes po napovedih nadaljevala sprejemanje ukrepov za pomoč gospodinjstvom zaradi visokih cen energentov. Uvedla je že delno regulacijo cen pogonskih goriv ter omejila najvišje cene elektrike in zemeljskega plina. Danes naj bi enako ukrepala še glede cen daljinske toplote. Jeseni bodo sledili ukrepi za gospodarstvo.

Sistem delne regulacije pogonskih goriv na bencinskih servisih zunaj avtocest je vlada obnovila konec junija, ta mesec pa je sklenila s 1. septembrom za leto dni omejiti najvišje cene električne energije in zemeljskega plina za gospodinjstva in druge zaščitene odjemalce. Začasno je odpravila tudi nekatere dajatve, podaljšala 50-odstotno znižanje trošarin ter napovedala znižanje davka na dodano vrednost (DDV). S sprejemanjem ukrepov v tej smeri namerava vlada nadaljevati, da bosta jesen in zima čim bolj predvidljivi in znosni, je prejšnji teden zagotovil minister za infrastrukturo Bojan Kumer. Danes, ko se bo ministrski zbor sestal na zadnji redni seji pred poletnimi počitnicami, naj bi tako po napovedih predsednika vlade Roberta Goloba podoben ukrep sprejela še glede cen daljinske toplote iz omrežij.



Za vse energente, ki se uporabljajo za ogrevanje, torej za električno energijo, zemeljski plin ter tudi kurilno olje, lesno biomaso in daljinsko ogrevanje, se bo ob tem stopnja DDV znižala z 22 na 9,5 odstotka. Za uveljavitev tega ukrepa bo moral DZ sprejeti zakon o nujnih ukrepih na področju DDV za omilitev dviga cen energije, ki ga ima vlada na dnevnem redu danes.

radiator
Pixabay
Vlada je že uvedla delno regulacijo cen pogonskih goriv ter omejila najvišje cene elektrike in zemeljskega plina. Danes naj bi enako ukrepala še glede cen daljinske toplote.

Že pred časom je vlada napovedala tudi ukrepe za pomoč socialno ogroženim prebivalcem v času draginje, denimo v obliki enkratnih dodatkov, s katerimi bi pokrili razliko med dohodki in pragom tveganja revščine. Takšen sklep so nekateri pričakovali že na seji vlade prejšnji teden, a ga za zdaj še ni sprejela.

Opozorila o težavah pri poslovanju zaradi visokih cen energentov že dlje časa prihajajo tudi iz gospodarstva. Golob odgovarja, da bodo podjetja prišla na vrsto, ko končajo z ukrepi za gospodinjstva, saj mora vlada najprej poskrbeti za najbolj ranljive, torej za gospodinjstva, male podjetnike in tiste, ki opravljajo javne storitve.

vlada cene energetika
Kaj zdaj berejo drugi