vestnik

Vlada danes o podaljšanju razglasitve epidemije. Gantar za nekatere možnosti druženja čez praznike

Vestnik, STA, 16. 12. 2020
Bobo
Kakšno bo druženje čez praznike? Fotografija je simbolična.
Aktualno

Vlada bo danes odločala o podaljšanju razglasitve epidemije covida-19, ki jo je sprva razglasila 19. oktobra in jo nato podaljšala še za 30 dni. Prav tako je pričakovati, da bo danes vlada obravnavala predloge omejitvenih ukrepov za praznični čas ter odločala o podaljšanju nekaterih ukrepov, ki jih morajo tehtati in podaljševati vsak teden.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je v torek napovedal, da bodo do danes pripravili predloge ukrepov za praznični čas. Med prazniki zelo verjetno ne bodo odprte trgovine z izjemo živilskih. Gantar sicer zagovarja popolno zaprtje države za ta čas, ko bi bilo to s stališča gospodarstva tudi "najmanj škodljivo". Kot je dejal v torek, je v prazničnem času veliko podjetij na kolektivnem dopustu, za tiste, ki niso, pa bi želel, da čim bolj izkoristijo možnost za delo od doma, kjer se to da. Tako bi po njegovem mnenju poskušali pridobiti "nekaj rezerve za morebiten močan tretji val v januarju".



Ob zaostrovanju ukrepov pa je treba biti po ministrovem prepričanju toliko realen in pustiti nekatere možnosti druženja v tem obdobju, "seveda ob vseh previdnostnih ukrepih". Navodila v zvezi s tem bodo še pripravili, je napovedal. Ob tem pa je orisal primerno obnašanje kot tako, da se s prijatelji dogovorimo o srečanju, pred in po njem pa kak dan preživimo v samoizolaciji.

murska-sobota, novoletne-lučke
Jure Zauneker
Ob zaostrovanju ukrepov je treba biti po ministrovem prepričanju toliko realen in pustiti nekatere možnosti druženja v tem obdobju.

Veljavnost odloka o razglasitvi epidemije se izteče v četrtek. S pričakovanim podaljšanjem razglasitve bo Slovenija vstopila v tretji mesec epidemije covida-19. Spomladi je bila sicer epidemija razglašena 80 dni. Skupno število doslej potrjenih okuženih z novim koronavirusom pa bi lahko že danes preseglo 100.000. Od danes sicer velja spremenjen režim nošenja zaščitnih mask na prostem. Po novem jih ne bo več treba nositi zunaj, če bo lahko posameznik ohranjal dvometrsko medsebojno razdaljo.

vlada koronavirus ukrepi
Kaj zdaj berejo drugi