vestnik

Vlada danes o ukrepih za omilitev vpliva visokih cen energentov

Vestnik, STA, 29. 1. 2022
Dreamstime
Vlada bo najranljivejšim predvidoma namenila energetske vavčerje, po poročanju medijev v višini med 100 in 150 evrov.
Aktualno

Vlada se bo danes popoldne sestala na seji, na kateri bo med drugim obravnavala ukrepe za omilitev posledic zaradi vpliva visokih cen energentov. Najranljivejšim bo predvidoma namenila energetske vavčerje, po poročanju medijev v višini med 100 in 150 evrov.

Vlada je obravnavo ukrepov za zajezitev vpliva visokih cen energentov začela na četrtkovi seji, a je še ni zaključila. Podrobnosti začrtanih ukrepov takrat v vladnih vrstah niso razkrili. Po poročanju medijev naj bi sicer ministrstvo za infrastrukturo, ki pripravlja zakonsko podlago za blažitev posledic naraščajočih cen energentov, načrtovalo energetske vavčerje za okoli 150.000 ranljivih posameznikov ter družine s tremi ali več otroki. Njihova vrednost naj bi se gibala med 100 in 150 evri. Poleg tega naj bi ministrstvo predlagalo znižanje nekaterih prispevkov na položnicah za električno energijo, znesek naj bi se znižal za 14 evrov.

Medtem ko infrastrukturno ministrstvo neuradno ne načrtuje pomoči podjetjem, pa naj bi bila v pomoč energetsko intenzivnim panogam uredba, ki jo je pripravilo okoljsko ministrstvo. Ta ureja povračilo posrednih stroškov emisij toplogrednih plinov.

Seja vlade se bo v Ljubljani začela ob 16.30. Predvidoma bodo sklepe vladni predstavniki pozneje predstavili na novinarski konferenci.

vlada energetika cene