vestnik

Vlada danes odloča o morebitnih spremembah ukrepov. Te bodo odvisne tudi od razširjenosti angleškega seva

Vestnik, STA, 27. 1. 2021
Jure Zauneker
Vlada se bo na današnji seji seznanila z aktualnimi epidemiološkimi razmerami in odločala o morebitnih spremembah ukrepov.
Aktualno

Vlada se bo na današnji seji na Brdu pri Kranju seznanila z aktualnimi epidemiološkimi razmerami in odločala o morebitnih spremembah ukrepov. Te bodo odvisne tudi od analize Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano o razširjenosti angleške različice novega koronavirusa, ki bo znano danes.

Da bo potreben ponovni premislek glede sproščanja ukrepov, je predsednik vlade Janez Janša povedal že v nedeljo. Dan pred tem so namreč v Sloveniji odkrili prvo osebo, ki je bila uradno pozitivna na angleško različico, pa tudi stanje epidemije se ne umirja, kot se je v zadnjih dneh. Kako razširjena je angleška varianta virusa v Sloveniji, bo jasno danes, ko bo znana analiza Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano. Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani pa je do torka pri treh od 291 vzorcev dokazal vse specifične mutacije, značilne za angleško različico.

testiranje, laboratorij
Pixabay
Rezultati analize Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano o razširjenosti angleške različice novega koronavirusa bodo znani danes.

Zaradi odkritja angleške različice je bilo sicer še v ponedeljek odprto vprašanje torkove vrnitve učencev prve triade v šole in predšolskih otrok v vrtce v devetih regijah. A so epidemiologi Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje po oceni novega položaja delno odprtje šole vendarle podprli, tako da so se najmlajši učenci v torek vendarle vrnili v šolske klopi. Ni pa še jasno, ali bodo zadnji epidemiološki podatki vplivali na spremembe vladnih ukrepov po posameznih regijah. Glede na ponedeljkove podatke je namreč v območju rdeče faze le še sedem regij (osrednjeslovenska, podravska, savinjska, gorenjska, pomurska, primorsko-notranjska in koroška), preostalih pet pa je v območju črne faze.

Na NIJZ so sicer vladi svetovali, naj, če bo potrebno zaostrovanje ukrepov, najprej zapre druge možne lokacije prenosa, ne pa šol in vrtcev.

Kaj zdaj berejo drugi