vestnik

(POGAJANJA) Vlada in sindikati javnega sektorja o usklajevanju vrednosti plačnih razredov in regresa

STA, Vestnik, 18. 7. 2022
Nataša Juhnov
Murska Sobota, denar, finance, milijonar
Aktualno

Sindikati javnega sektorja in vlada bodo na današnji seji pogajalske komisije nadaljevali pogajanja o usklajevanju vrednosti plačnih razredov in regresa za letni dopust za leto 2022. Pri tem bodo upoštevali spremenjene makroekonomske kazalnike, zlasti inflacijska gibanja, je razvidno iz vabila na sejo pogajalske komisije.

Sindikati javnega sektorja in vlada so pogajanja sicer začeli 4. julija, ko je na sestanku vlada namesto uskladitve vrednosti plačnih razredov za javne uslužbence do 24. plačnega razreda ponudila enkratne draginjske dodatke v višini 325 evrov. Regres bi za te skupine torej znašal 1400 evrov.

Sindikati so bili nad ponudbo ogorčeni. Če vlada ne bo pristopila k reševanju obljubljenega, pa so takrat napovedali tudi zaostrovanje sindikalnih aktivnosti.

Na uvodnem srečanju 20. junija so se vlada in sindikati sicer dogovorili, da bodo takoj pristopili tudi k iskanju rešitev glede usklajevanja vrednosti plačnih razredov. "V tem trenutku ocenjujemo, da to ni primerno," je odstop od te zaveze pred dvema tednoma komentirala ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.

Pojasnila je, da je zaradi nepredvidljivosti razmer, napovedane jesenske draginje in inflacije javnim uslužbencem bolje pomagati s poračunom regresa, kjer sta bruto in neto znesek enaka. "Če bi se jeseni razmere še dodatno poslabšale, bi vlada ponovno ukrepala z enkratnimi intervencijami," je pojasnila.

vlada sindikat javni sektor plače pogajanja