vestnik

Vlada na novo določila mejo za odklanjanje novih bolnikov

V.M., 16. 5. 2019
Aktualno

Vlada je danes potrdila aneks številka ena k splošnemu dogovoru, s katerim je na novo določena zgornja meja, po kateri bodo lahko družinski zdravniki odklanjali nove bolnike, poroča STA.

Partnerji, ki so sodelovali pri pripravi aneksa, so se po besedah ministra za zdravje Aleša Šabederja namreč zavezali, da nobena zavarovana oseba ne sme ostati brez izbranega osebnega zdravnika. Populacija, ki se seli ali prehaja od pediatrov k družinskim zdravnikom, bo začasno opredeljena pri zdravnikih z najmanjšo obremenitvijo, dokler v sistem ne bodo prišli novi timi.



Kaj to pomeni za bolnike?
Kot je pojasnil Šabeder, so nove bolnike najprej dolžni vpisovati tisti timi, ki ne dosegajo za letos določene meje 1383 opredeljenih bolnikov, oziroma timi z najmanjšim številom opredeljenih bolnikov v območni enoti. Timi v območnih enotah, kjer vsi presegajo dogovorjeni normativ za letošnje leto, ne dosegajo pa državnega povprečja 1778 opredeljenih zavarovanih oseb, pa bodo nove zavarovane osebe opredeljevali začasno.Pred izbiro zdravnika mora biti bolnik seznanjen z začasnostjo izbire in prehodom na nov tim, ko bo v javno mrežo primarnega zdravstvenega varstva vstopil nov zdravnik.
Pričakujejo umik odpovedi
Minister za zdravje Aleš Šabeder ob tem pravi, da je to prvi korak k reševanju problematike na področju družinskih zdravnikov in prvi korak na dolgi in težki poti nujno potrebnih sprememb v slovenskem zdravstvenem sistemu. Računa, da bo z določitvijo novega normativa vsaj nekoliko pomiril preobremenjene družinske zdravnike.
"Verjamem, da smo s sprejetjem aneksa pokazali voljo in pripravljenost k odpravljanju težav v primarnem zdravstvu in verjamem, da bo posledica tudi umik teh odpovedi," je dejal minister, ki se zaveda, da današnja poteza ne bo takoj rešila težav z obremenjenost. Bo pa zagotovila, da bo obremenitev novih timov v naslednjih letih manjša, kot je do zdaj.

zdravniki zdravniki družinske medicine Aleš Šabeder