vestnik

Vlada o novih ukrepih za ublažitev visokih cen goriv. Na pomoč lahko računajo tudi kmetje

Vestnik.si, STA, 23. 6. 2022
Vanesa Jaušovec / Vesnik.si
Vlada bo po napovedih potrdila tudi ukrepe za kmete, s katerimi bo zmanjšala vpliv podražitev energentov na cene hrane.
Aktualno

Vlada bo odločala o sprejetju novih ukrepov zaradi visokih cen goriv. Po napovedih bo ukrepala v smeri izenačitve cene dizla znotraj in zunaj avtocestnega križa. Zvišala naj bi neobdavčeni povračili stroškov za prevoz na delo in kilometrine za službene poti ter povračilo trošarine za prevoznike v javnem prometu. Na pomoč lahko računajo tudi kmetje.

Vlada bo po napovedih infrastrukturnega ministra Bojana Kumra sprejela uredbi, s katerima se bo odpovedala dajatvam pri ceni dizla na bencinskih črpalkah na avtocestnem križu. Prispevki za bencin bodo ostali. Od trgovcev z naftnimi derivati ob tem pričakuje, da bodo konkurenčno prilagodili maržo, ki na avtocestah ni regulirana. S tem naj bi ceno dizla na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah za vse voznike približali regulirani ceni zunaj avtocestnega omrežja.



Po predlogu ministrstva za finance se bo medtem neobdavčen znesek povračila stroškov za prevoz na delo zvišal z zdajšnjih 0,18 evra na 0,21 evra na kilometer, znesek kilometrine za povračilo stroškov na službenem potovanju pa za šest centov na 0,43 evra.

bencin, gorivo, točenje goriva
Andrej Petelinšek
Fotografija je simbolična.


Prevozniki v javnem prometu bodo medtem po napovedih ob vse večjih cenovnih pritiskih dobili večja povračila trošarin za javni promet, da jim ne bo treba dvigati cen prevoza. Vlada bo po napovedih potrdila tudi ukrepe za kmete, s katerimi bo zmanjšala vpliv podražitev energentov na cene hrane. Omilitveni ukrepi bodo začeli veljati 1. julija.

cene goriva vlada ukrepi