vestnik

Vlada odgovarja na stavko šolnikov: V zadnjih letih so se plače v javnem sektorju povečale bolj kot v gospodarstvu

R.Š., 23. 2. 2022
Nataša Juhnov/Vestnik.si
Stavko v šolstvu in vzgojno-izobraževalnih ustanovah je Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, ki ga vodi Branimir Štrukelj, napovedal za 9. marca.
Aktualno

Napovedano stavko na področju vzgoje in izobraževanje je vlada označila za neupravičeno in nerazumljivo.

Vlada je na večerni dopisni seji sprejela Odgovor na sklep o razglasitvi splošne stavke na področju vzgoje in izobraževanja in spremenila Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje ponovnih izbruhov in širjenja okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 v upravnih zadevah, s spremembo slednjega odloka bodo neposredno do organov lahko dostopale vse stranke, vendar bodo namero za vložitev vloge morale predhodno najaviti in se dogovoriti za termin.

V odgvoru na stavko vlada med drugim odgovarja, da se zaveda pomembnosti vzgojno-izobraževalnega polja v naši družbi, zato nedvomno ceni delo učiteljev in vzgojiteljev, prav tako kot tudi vse druge poklice v javnem sektorju in gospodarstvu, a da so se v zadnjih letih plače v javnem sektorju, torej tudi v vzgoji in izobraževanju, povečale bolj kot v gospodarstvu. Povprečne plače v javnem sektorju so se namreč po navedbah vlade v obdobju 2019–2021 povečale za 14,8 %, medtem ko so v istem obdobju v zasebnem sektorju zrasle za 10,8 %.

"Ves čas epidemije si je vlada prizadevala, da bi pouk v kar največji možni meri potekal v šolskih prostorih, celo v zadnjem valu epidemije ob visokih tveganjih okužb. Zato je stavka, ki jo napovedujejo sindikati in zaradi katere se bodo šolska vrata brez razloga tokrat dejansko zaprla, neupravičena in nerazumljiva. Vlada se je z vsemi sindikati javnega sektorja tudi v tem specifičnem obdobju pripravljena pogovarjati o sistemskih rešitvah in reformi plačnega sistema v javnem sektorju, ki bi se uveljavili čimprej na začetku naslednjega mandata, tako da se ne izgubljajo tedni dragocenega časa. Dokončno besedo o morebitnih izpogajanih rešitvah pa morata v vsakem primeru imeti novi sestavi vlade in državnega zbora. Vlada ponovno poziva Sindikat vzgoje in izobraževanja in tudi vse ostale sindikate, da podprejo zakon o dohodnini, s katerim se bodo v naslednjih letih postopno, a občutno povečale tudi vse neto plače zaposlenih v Sloveniji", so še navedli po dopisni seji vlade.