vestnik

Vlada podaljšala veljavnosti roza vozniških dovoljenj

STA, Vestnik.si, 15. 9. 2022
arhiv Svet24
vozniško dovoljenje
Aktualno

Vlada je na današnji seji potrdila predlog novele zakona o voznikih. Spremembe zakona prinašajo pomembne novosti za voznike, med drugim so spremenjena določila za zdravstvene preglede po ugotovljeni nezmožnosti za vožnjo motornega vozila, poostren bo nadzor nad šolami vožnje, stara vozniška dovoljenja pa bodo veljavna do leta 2033.

Kot so na ministrstvu za infrastrukturo pojasnili v sporočilu za javnost po seji vlade, je skrajen rok za zamenjavo vozniških dovoljenj, ki niso v skladu z evropsko direktivo in so jih izdajali do 18. januarja 2013 na starih obrazcih, z 19. januarja 2023 podaljšan do 19. januarja 2033.

Po statističnih podatkih ministrstva je v obtoku približno 355.000 vozniških dovoljenj, izdanih na starih obrazcih, kar je približno 22 odstotkov glede na število vseh izdanih vozniških dovoljenj. Od tega je približno 310.000 roza papirnatih vozniških dovoljenj in 45.000 polikarbonatnih vozniških dovoljenj, ki potečejo konec leta 2022.


Kot je zapisano v sporočilu za javnost, spremenjena določila zakona o voznikih določajo tudi, da mora oseba v primeru predhodno ugotovljene začasne telesne in duševne nezmožnosti za vožnjo motornega vozila ponovni zdravstveni pregled za ugotovitev telesne in duševne zmožnosti za vožnjo motornega vozila opraviti pri pooblaščenem izvajalcu zdravstvene dejavnosti, in ne pred posebno zdravstveno komisijo. V primeru predhodno ugotovljene telesne in duševne nezmožnosti za vožnjo motornega vozila pa mora oseba pregled opraviti pred posebno zdravstveno komisijo.

Spremembe v zakonu pa bodo prinesle tudi ostrejši nadzor nad šolami vožnje. Po spremembah v zakonu bo odvzem pooblastila pooblaščeni organizaciji ali izbris šole vožnje iz registra šol vožnje odslej možen tako na podlagi ugotovitev predhodno izvedenega strokovnega nadzora Javne agencije RS za varnost prometa, kot tudi zgolj na podlagi obvestila inšpektorata, pristojnega za promet, in policije, kadar so v postopkih inšpektorata in policije ugotovljene kršitve, so na ministrstvu za infrastrukturo še navedli v sporočilu.


Vlada bo državnemu zboru predlagala obravnavo novele zakona po skrajšanem postopku.

vlada zakon promet dokument