vestnik

Vlada: Predčasne volitve bi lahko vodile v vsesplošne nerede, odstop pa v kolaps zdravstva

R.Š., 20. 10. 2021
Twitter/Vlada RS
Predsednik vlade Janez Janša
Aktualno

Opozicijske stranke so v državni zbor vložile zahtevo za sklic izredne seje, na kateri bi poslanci obravnavali priporočila v zvezi z zaskrbljujočimi razmerami v državi in nujnosti predčasnih volitev. Vlada je na sredini seji sprejela mnenje o navedenem predlogu.

V predlogu, pod katerim so podpisani poslanci Levice, SD, LMŠ, SAB in skupine nepovezanih poslancev, navajajo, da vlada in njeni ministri ustvarjajo izredne razmere v državi, prekomerno policijsko nasilje na protestih v Ljubljani in politizacijo ter militarizacijo Policije. Tako predlagajo med drugim razrešitev ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa in generalnega direktorja policije Antona Olaja ter posledično tudi odstop vlade in predčasne volitve.

Nevarnost vsesplošnih neredov in kolapsa javnega zdravstva 

Kot je vlada sporočila po seji, morebitna uresničitev predloga priporočil z ničemer ne bi pripomogla k izboljšanju razmer v državi, prav tako bi lahko morebitne predčasne volitve izkoristili organizatorji nasilnih protestov za dodatno poslabšanje (notranje) varnosti.

janez jansa bobo
Bobo
Vlada meni, da bi njen odstop poslabšal tako varnostno kot zdravstveno situacijo v državi.

Prav tako bi protesti po mnenju vlade lahko privedli do vsesplošnih neredov, kar bi hkrati narekovalo intenziviranje ukrepov za zagotavljanje javne varnosti, s tem pa tudi številčnejšo in ostrejšo uporabo policijskih pooblastil. Obenem bi po oceni vlade morebiten odstop vlade znatno oslabil možnosti države za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2, s tem pa tudi preobremenitev in kolaps sistema javnega zdravstva.

"Vlada je zato sprejela mnenje, da so priporočila skupine poslank in poslancev neutemeljena, zato Državnemu zboru predlaga, da predlaganih priporočil ne sprejme oziroma jih zavrne," so še navedli v sporočilu za javnost.

vlada predčasne-volitve odstop državni-zbor predlog