vestnik

Vlada priporoča delo od doma, delodajalci dolžni pripraviti oceno tveganja na delovnem mestu

Vestnik, 25. 9. 2020
Profimedia
Fotografija je simbolična
Aktualno

Vladni govorec Jelko Kacin in predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa Metoda Dodič Fikfak sta predstavila aktualno stanje.

Kacin je uvodoma poudaril, da je virus razpršen po celotni državi, hladnejše vreme, ki ga pričakujemo v prihodnjih dneh pa bo prineslo še bolj ugodne razmere za širjenje koronavirusa. Četrtina primerov okužb je bila včeraj potrjena v Ljubljani, še naprej pa se širi tudi med zdravstvenimi delavci in stanovalci domov za starejše. "Če ste prehlajeni, če ste bolni, pokličite zdravnika in ostanite doma," poziva vladni govorec. Dodaja, da vlada priporoča uvedbo dela od doma tam, kjer je to mogoče, sicer pa priporoča redno merjenje temperature na delovnem mestu. 

Kacin še pravi, da bo vlada glede zaostrovanja ukrepov počakale še številke današnjega dne, čez vikend pa bodo tudi zasedali. "Načrtujemo, da bo naprej svoje vladi napovedala svetovalna skupina, in potem se bomo odločali." Pogovarjali se bodo predvidoma o omejitvi združevanja ljudi z deset na šest.  

kacin2
STA
jelko kacin

Metoda Dodič Fikfak je poudarila, da se je pri koronavirusu prvič zgodilo, da je v delovne organizacije vdrl biološki dejavnik tveganja. Delodajalci tako morajo pripraviti oceno tveganja, koronavirus namreč ne nastaja na delovnem mestu, ampak se tam širi. "Razmišljati morajo širše, kako preprečiti vnos in kako zagotoviti normalen potek dela." Pri tem je treba zajeti vse kotičke, ne le tiste, v katerih zaposleni delajo, in sicer kopalnice, prostore za kajenje, vhode... Ocena tveganja se mora sproti spremljati in se po potrebi popravljati. Govornica je še dejala, da NIJZ ne more podati natančnih navodil, ker so delovni procesi različni, svetuje pa, da se posamezni delodajalci posvetujejo s specialisti medicine dela. Priporočljivo pa je delo po enotah, kajti če se okužba pojavi v eni, lahko druge še delajo. Pojasnila je še, da je koronavirus bil prisoten že v več kot 20 slovenskih podjetjih.

koronavirus slovenija
Kaj zdaj berejo drugi