vestnik

Vlada prižgala zeleno luč za prodajo Term Lendava

Majda Horvat, 23. 7. 2019
Nataša Juhnov
Odprta je pot za prenos koncesije na Terme Lendava, ki je pogoj za dokončanje prodaje.
Aktualno

S spremembo uredbe bližje dokončanju postopka prodaje lendavskih term madžarskemu kupcu.

Vlada je sprejela spremembo uredbe o koncesiji za rabo termalne vode za ogrevanje in potrebe kopališča Term Lendava iz vrtin Le-1g/97, Pt-20/49 in Pt-74/50 in s tem omogočila uskladitev dokumentacije z dejanskim stanjem nekaterih nepremičnin. Brez tega namreč ni mogoče prenesti koncesije s sedanjega na novega koncesionarja. To pa je povezano s prodajo lendavskih term madžarskemu kupcu oziroma z dokončanjem tega postopka.


54668b1b69dc1f170d9d3c6b1381b93e
Nataša Juhnov


Poročali smo že, da je Sava Turizem junija lani Terme Lendava prodala madžarskemu državnemu skladu Comitatus Energia, vendar ta še vedno ni vpisan kot novi lastnik podjetja. Posel bo namreč dokončan šele po tem, ko bo izveden prenos koncesije za izkoriščanje termalne vode s sedanjega na novega koncesionarja. A postopki na ministrstvu za okolje in prostor (MOP) v zvezi s tem še trajajo. MOP je 22. marca prejelo pobudo za prenos koncesije za izrabo termalne vode za Terme Lendava, vendar je pri preučitvi vloge ugotovilo, da je pri nepremičnini, na kateri je ena od treh vrtin, na katere se nanaša koncesija, prišlo do sprememb. V bistvu so ugotovili neujemanje številke parcele, na kateri je za termalno kopališče najpomembnejša vrtina z oznako Lg-1g/97. Do tega je prišlo po izvedeni geodetski izmeri z namenom združevanja nekaterih parcel.


MOP je torej ugotovilo neujemanje dejanske parcelne številke z navedeno v aktu o koncesiji in se najprej lotilo sprememb veljavnega koncesijskega akta (uredba o koncesiji za rabo termalne vode iz vrtin Le-1g/97, Pt-20/49 in Pt-74/50 za ogrevanje in potrebe kopališča Term Lendava), popravljen predlog uredbe o koncesiji pa potem poslalo v vladno obravnavo.
Kot rečeno, je vlada na zadnji redni seji sprejela sklep o spremembi uredbe, kar je osnova, da se koncesija, ki jo ima Sava Turizem, prenese na novega koncesionarja, torej Terme Lendava.

59d6eb5c6cfdce680af9f07a2ad0ed5c
Nataša Juhnov


Vlogo za prenos koncesije je namreč oddala novoustanovljena družba Terme Lendava, na katero je že bil z namenom prodaje prenesen del premoženja Save Turizma, tudi objekti in naprave, ki so potrebni za izvajanje vodne pravice. V postopku odločanja o upravičenosti prenosa koncesijske pogodbe pa se preverja, ali je prevzemnik tehnično usposobljen in opremljen za izvajanje dejavnosti kopališča, ali ima uporabno dovoljenje za objekte za dejavnost kopališča in ali ni v postopku prisilne poravnave, stečaja ali likvidacije. Koncesijska pogodba z novim koncesionarjem se nato sklene za preostanek obdobja koncesije. Koncesijska pogodba za potrebe kopališča Term Lendava je bila sklenjena leta 2015 za dobo 30 let.

Nataša Juhnov
koncesija terme lendava prodaja
Kaj zdaj berejo drugi