vestnik

Vlada s širšim testiranjem do podatkov o razširjenosti novega koronavirusa v populaciji

STA, 15. 4. 2020
Niko Časar
Krivuljo, ki se je na začetku pri številu okuženih, obolelih in umrlih močno vzpenjala, smo uspeli preusmeriti in razmere stabilizirati," je dejal Gantar.
Aktualno

Vlada načrtuje širše testiranje, ki bo ustvarilo jasnejšo sliko o številu okuženih z novim koronavirusom, je povedal minister za zdravje Tomaž Gantar. Ugotovitve bodo ključne za načrtovanje postopnega sproščanja ukrepov. Testiranja bodo po besedah Miroslava Petrovca opravili na reprezentativnem vzorcu okoli 1000 do 1500 prebivalcev po vseh državi.

Član svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje in predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Petrovec je na novinarski konferenci pojasnil, da bo vzorec testiranih zajel tako odrasle kot otroke in vse slovenske regije. Tiste, ki bodo zajeti v raziskavo, bodo anketirali o njihovem zdravstvenem stanju, nato pa jim tudi vzeli bris in vzorec krvi, če bodo v to privolili.

V populaciji so namreč ljudje, ki so okužbo preboleli v samoizolaciji, a te potrditve nimamo, je opozoril. V času epidemije so namreč po podatkih iz vstopnih točk v samoizolacijo poslali nekaj 100 ali celo 1000 ljudi na dan. Za te pa ne morejo biti prepričani, ali so preboleli covid-19 ali ne, je izpostavil Petrovec.


Gantar je danes tudi povedal, da smo v Sloveniji z rezultati dela v zadnjem mesecu "lahko zadovoljni". "Krivuljo, ki se je na začetku pri številu okuženih, obolelih in umrlih močno vzpenjala, smo uspeli preusmeriti in razmere stabilizirati," je dejal.

Sedaj se vlada ukvarja z vprašanjem, kje in na kakšen način lahko začne z blažitvijo sprejetih ukrepov. "Zavedati pa se je treba, da bodo ne glede na to, kakšne bodo naše odločitve, še vedno potrebne osnovne zahteve, ki so bile ves čas rdeča nit, to je izogibanje tesnejšim osebnim stikom. Bojim se, da bo stalnica v daljšem časovnem obdobju, da se bomo morali ustrezno varovati, držati medsebojno razdaljo približno dveh metrov do ostalih občanov, državljanov, prijateljev, znancev, ter redno uporabljati zaščitne maske v kombinaciji z razkuževanjem rok," je poudaril Gantar.

Sproščanje ukrepov bo postopno
Izpostavil je tudi, da bo sproščanje ukrepov zagotovo postopno, saj so posledice sprostitve na širjenje epidemije vidne šele po dveh do treh tednih, torej po preteku inkubacijske dobe. "Zato je postopnost sproščanja na mestu," je zatrdil.