vestnik

Vlada s spremembami zakona o zdravniški službi, v pripravi so priporočila za božične sejme

R.Š., 25. 11. 2021
Ukom
Minister za zdravje Janez Poklukar je predstavil spremembe zakona o zdravniški službi in spregovoril o aktualnem stanju.
Aktualno

Na seji vlade je bil sprejet predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o zdravniški službi, ki uvaja nekaj novosti z namenom boljšega delovanja in dostopnosti zdravstvenega sistema.

Zdravstveni minister Janez Poklukar je na tiskovni konferenci predstavil novosti, ki jih prinašajo spremembe zakona o zdravniški službi, katerega so sprejeli na današnji seji vlade. Kot je pojasnil, spremembe naslavljajo problematiko pomanjkanja zdravnikov, zaradi katere je otežena dostopnost do zdravstvenega varstva na primarni ravni. Zakon tako v prvi vrsti ureja prenos izvajanja strokovnih izpitov na zdravniško zbornico, in sicer zaradi zagotavljanja celovite obravnave zdravnikov pri zbornici. Z zakon se dopolnjuje tudi dokazilo o znanju slovenskega jezika z namenom poenostavitve postopkov zaposlitve zdravnikov iz tujine.

Predlog zakona prinaša tudi osnovno licenco zdravnika, ki se zdravniku po opravljenem strokovnem izpitu podeli po uradni dolžnosti z namenom takojšnje vključitve zdravnikov v samostojno opravljanje zdravniške službe. Zdravnik bo lahko samostojno opravljal zdravniško službo na strokovnem področju, za katerega je pridobil licenco, z dodatnimi usposabljanji in izobraževanji pa bo po novem imel tudi možnost pridobiti tudi certifikat o osvojenih posebnih znanjih na določenem drugem strokovnem področju. Vsebino usposabljanj in vstopne pogoje bo določilo slovensko zdravniško društvo.

"Če ponazorimo praktično, to pomeni, da bo zdravnik specialist družinske medicine opravil dodatna usposabljanja in preizkus znanja na primer iz paliative ali geriatrije. Tako bo pridobil kompetence za delovanje na tem področju," je pojasnil Poklukar. Med novostmi je še, da bo po opravljenem strokovnem izpitu, sekundarij, ki še ni pridobil specializacije, prve tri mesece izbirnega dela sekundariata opravil na področju družinske oziroma urgentne medicine. Tako bodo po besedah ministra vsi bodoči zdravniki dobili vpogled v delo na področju družinske medicine.

Bodo praznične prireditve dovoljene?

Zdravstveni minister se je dotaknil tudi aktualnih epidemioloških razmer, ki so po njegovi oceni še zmeraj skrajno resne. Vlada se tako dogovarja tudi za pomoč zdravstvenih delavcev iz tujine, konkretno iz Italije in Madžarske, da bi pomagali v enotah intenzivne terapije. Kot je dejal Poklukar, do realizacije še ni prišlo, a si prizadevajo, da bodo uspeli. Na današnji seji je vlada razpravljala tudi o morebitnih novih ukrepih za zajezitev okužb, a do zaostritev ni prišlo. Poklukar je v tej luči kot pomemben ukrep izpostavil delo od doma, ki bi ga bilo potrebno nadgraditi in poskrbeti, da doseže 50 in več odstotkov trenutnih oblik opravljanja dela. S predstavniki šolskega ministrstva pa so na podlagi priporočil strokovne skupine govorili o ohranjanju mehurčkov v osnovnem šolstvu in predšolski vzgoji. V pripravi so tudi predlogi glede organizacije sejmov in prireditev v času božično-novoletnih praznikov, s katerimi bo javnost seznanjena, ko jih bo gospodarsko ministrstvo dokončno pripravilo.

Glede zelene luči evropske agencije za zdravila, ki je danes odobrila uporabo Pfizerjevega cepiva za otroke v starosti 5-11 let, je minister dejal, da je tega vesel, a da potrebujemo še enotno odločitev naše stroke. Ob tem gre pri tovrstnem cepivu za otroke za poseben, drugačen odmerek. "Cepivo je pa že naročeno in ga bomo dobili v decembru" je še napovedal minister.

janez-poklukar vlada-rs zdravstvo covid-19