vestnik

Vlada še ni sprejela zakona, ki bi prepovedal fracking v Petišovcih

Rok Šavel, 11. 9. 2021
Nataša Juhnov
Predlog novele zakona o rudarstvu na vladni seji ni bil sprejet, čeprav je bil na dnevnem redu.
Aktualno

Kljub temu, da je bil predlog zakona na dnevnem redu zadnje seje, pa odločitev še ni padla. Opozicija je med tem še četrtič vložila svoj predlog, s katerim bi prepovedali hidravlično lomljenje v Petišovcih.

V napovedi zadnje vladne seje so iz urada vlada za komuniciranje sporočili, da bo na dnevnem redu predlog sprememb zakona o rudarstvu, ki odpravlja določene sistemse pomanjkljivosti, hkrati pa prinaša prepoved obsežnega hidravličnega lomljenja. Vlada zakona kljub napovedim še ni sprejela, so pa v Levici, LMŠ in SD v zakonodajni postopek še četrtič vložili svoj predlog zakona, ki predvideva popolno prepoved hidravličnega lomljenja v Sloveniji.



Opozicija v nov poskus popolne prepovedi frackinga


Kot so poudarili v Levici, vladni predlog prepoveduje le obsežno hidravlično lomljenje ter vzpostavlja ločnico med frackingom, ki ogroža okoliške vodne vire, in frackingom, ki jih ne. "Toda nedavni rezultat referenduma o vodah dokazuje, kako podcenjujoči so ti poskusi. Vlada naj zato prebivalcev Petišovcev, Prekmurja in Slovenije nima za naivne. Popolna in brezpogojna prepoved frackinga na Slovenskem je edina rešitev, ki jo lahko zagovarja kdorkoli, ki mu je varovanje okolja resnično v interesu," so še zapisali v Levici.

Predlagani zakon s strani opizicije je bil sicer sredi lanskega decembra že tretjič zavrnjen v državnem zboru in to z obrazložlitvijo, da vlada pripravlja svoj predlog, ki odpravlja različne pomanjkljivosti, nekatera področja pa se dodatno ali na novo urejajo. Med ostalim se na novo opredelijo pojmi, ki omogočajo digitalizacijo procesov, ureja pa se tudi vprašanja v zvezi z izkoriščanjem mineralnih surovin.

petišovsko polje,petišovci
Arhiv
K zakonski prepovedi frackinga je pozvala lendavska občina, k temu pozivajo okoljevarstvene nevladne organizacije pa tudi prekmurska civilna iniciativa.

Britanska družba Ascent Resources in njen slovenski partner Geoenergo, ki ima do 2022 veljavno koncesijo za izkoriščanje mineralnih surovin v Murski depresiji, namreč želi s spornim frackingom oziroma hidravličnim lomljenjem v Petišovcih pridobivati plin. Britanci so sicer v sporu z Slovenijo zaradi postopkov izdaje dovoljenj za črpanje plina v Petišovcih, pri čemer ocenjujejo, da jim je bila povzročena škoda v višini več kot 100 milijonov evrov. Država je sporazumno rešitev spora s poravnavo zavrnila, zato je britanska družba napovedala, da bo spor predala arbitražnemu tribunalu. Konec maja so iz družbe sporočili, da so za zastopanje pred tribunalom pooblastili specializirano britansko družbo za arbitražo in sodne postopke Enyo Law LLP.

vlada-rs fracking ascent-resources petišovci predlog-zakona
Kaj zdaj berejo drugi