vestnik

Vlada spet o karantenah. Kaj se obeta?

Vestnik, STA, 14. 1. 2022
Profimedia
Vlada bo predvidoma danes obravnavala spremembe odloka o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku z osebo, okuženo s koronavirusom.
Aktualno

Vlada bo predvidoma danes obravnavala spremembe odloka o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku z osebo, okuženo s koronavirusom, je v četrtek napovedal minister za zdravje Janez Poklukar. Kot je dejal, bodo novosti v veljavo najverjetneje stopile v prihodnjem tednu, javnosti pa naj bi jih skupaj z epidemiologi predstavili že danes.

Kot je namignil Poklukar, bi se spremembe lahko nanašale na odrejanje karanten v šolstvu. Na vprašanje glede možnosti zapiranja šol zaradi pospešenega širjenja koronavirusa je v četrtek ob obisku cepilne točke v Laške namreč odgovoril, da bodo šole, če bo treba zapirati družbo, gotovo na vrsti zadnje. Sam pa verjame, da bo k nadaljnjemu delovanju šol prispevala tudi današnja sprememba na področju karanten.



Razmere v šolah so zaradi okužb zelo resne, je v sredo opozoril predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije Gregor Pečan. Težave po njegovih besedah povzroča predvsem novo pravilo, da mora učitelj v karanteno, če je bil 15 minut v istem prostoru kot okužen učenec, medtem ko je bil prej ta čas 45 minut. Ali bo torej do sprememb prišlo tudi pri odrejanju karanten učiteljem, še ni znano.

poklukar, novinarska konferenca, covid-19
STA
Minister za zdravje Janez Poklukar

Omikron 90-odstotno razširjen

V javnosti se je v četrtek špekuliralo tudi o možnosti skrajšanja odrejenih karanten iz obstoječih sedem na pet dni. A po neuradnih informacijah STA do krajšanja odrejenih karanten še ne bo prišlo. Pred tem je vlada na predlog epidemiologov karantene sicer že skrajšala z 10 na sedem dni. Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je prejšnji teden za N1 dejal, da bi se lahko dolžina odrejenih karanten skrajšala na pet dni, a ne dokler omikron v Sloveniji ne bo prevladujoča različica koronavirusa.

Iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZLOH) so v četrtek sporočili, da je delež različice omikron v pozitivnih PCR-testih, potrjenih v njihovih laboratorijih, približno 90-odstoten. To pomeni, da je v Sloveniji še vedno prisotna tudi različica delta.

koronavirus epidemija karantena vlada seja