vestnik

Vlada spet razmišlja o gradnji železniške proge med Beltinci in Lendavo

T. M., 19. 6. 2020
Timotej Milanov
Damijan Jaklin in Jernej Vrtovec
Aktualno

Pomurski župani so se po današnji seji sveta pomurske razvojne regije sestali z ministrom za infrastrukturo Jernejem Vrtovcem, ki jim je skupaj s sodelavci odgovarjal na vprašanja, povezana z infrastrukturnimi projekti po posameznih občinah.

Pri tem je Vrtovec izrazil upanje, da bodo uspeli še v tem mandatu zgraditi vzhodno soboško obvoznico, ki je po njegovih besedah pomemben projekt za celotno regijo, vreden več kot 25 milijonov evrov. Tomaž Willenpart z Direkcije za infrastrukturo je pri tem povedal, da začetek gradnje, ki ga zaenkrat zadržuje še samo gradnja vodnega zadrževalnika v Sebeborcih, pričakujejo prihodnje leto. Poleg obvoznice je Vrtovec s seznama projektov, ki ga je potrdila tudi vlada, izpostavil še daljnovoda Cirkovce-Pince in Murska Sobota-Mačkovci. Kot je še povedal Vrtovec, vlada razmišlja tudi o oživitvi projekta gradnje železniške proge-Beltinci-Lendava-Redics, projekt bi se izvajal hkrati z vzpostavitvijo logističnega terminala Luke Koper v beltinski občini. »V Pomurju ne boste imeli veliko od drugega tira, če ne bomo izkoristili tega logističnega potenciala,« pravi minister.

Svet regije bo odslej vodil Glavač

Danes je sejo sveta regije še zadnjič vodil župan občine Velika Polana Damijan Jaklin, ki je po enem letu predsedovanje svetu predal županu občine Moravske Toplice Alojzu Glavaču. Župani so razpravljali tudi o boju proti toči, pri čemer si občina Lendava prizadeva za pridobitev projekta Life, v okviru katerega bi kupila tudi primerno letalo. Občine, ki še niso pristopile k sofinanciranju projekta, so pozvali, da to storijo. Hkrati bodo skušali najti sinergije z že obstoječimi letalskimi kapacitetami v regiji.

svet-regije infrastruktura
Kaj zdaj berejo drugi