vestnik

Vlada sprejela proračunske dokumente, v gostilnah uporaba maske ne bo več obvezna

Vestnik, 29. 9. 2021
A. G.
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Vlada je na sredini seji sprejela proračunske dokumente in tudi določene spremembe vladnega odloka o izpolnjevanju pogoja PCT.

o besedah finančnega ministra je vlada proračunske dokumente, ki zajemajo proračunski memorandum, predlog sprememb proračuna za leto 2022, predlog proračuna za leto 2023 in zakon o izvrševanju proračuna, sprejela na podlagi zadnjih napovedi Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar) glede gospodarske rasti. Umar namreč napoveduje 6,1-odstotno realno rast bruto domačega proizvoda in zelo ugodne trende na področju zaposlenosti, zasebne in državne potrošnje ter bruto investicij. Proračuni prav tako upoštevajo gospodarsko rast v letu 2022, ko naj bi znašala 4,7 odstotka in v letu 2023, ko naj bi znašala 3,3 odstotka.

V proračunih za leto 2022 in 2023 je bistveno več denarja namenjenega investiranju, predvsem na področju zdravstva in domov za starejše. Država tako za zdravstvo v letih 2022 in 2023 predvideva 200 milijonov evrov investicij, v domove za starejše pa namenja 36 milijonov v letu 2022 in 22 milijonov evrov v letu 2023. Vlada načrtuje tudi več vlaganj v investicije, ki pomenijo prilaganje na podnebne spremembe, v znanstveno in raziskovalno dejavnost, trajnostno mobilnost, trajnostno rabo voda in upravljanje z vodami ter v dolgotrajno oskrbo. Finančni minister je spomnil tudi na dvig povprečnine za občine, ki bo v letu 2022 znašala 645 evrov in 647 evrov v letu 2023, ter višji letni dodatek za upokojence.



Na novinarski konferenci je nastopila tudi Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata, ki je predstavila delo inšpekcij v obdobju od 6. do 26. septembra ter izpostavila primere dobre prakse pri izpolnjevanju pogoja PCT.

Vladna govorka Maja Bratuša je dejala še, da je vlada na današnji seji določila tudi novi izjemi pri nošenju mask v zaprtih prostorih. Tako uporaba zaščitne maske ne bo več obvezna v zaprtih javnih prostorih, kjer se izvaja priprava in strežba jedi in pijač, a ob izpolnjevanju pogoja PCT. Maske ne bo treba nositi več tudi osebam, ki izpolnjujejo pogoj PC (preboleli ali cepljeni), in sicer v okoljih, kjer so v medsebojnem stiku le osebe, ki izpolnjujejo ta pogoj.

denar, maske, kovanci
Profimedia
Fotografija je simbolična

vlada-rs seja-vlade spremembe maske proračun
Kaj zdaj berejo drugi