vestnik

Vlada v upravni odbor pošilja prekmurske člane, da bi za direktorja imenovali soboškega zdravnika?

Rok Šavel, 27. 1. 2022
SBMS
Po poročanju Večera in Dnevnika naj bi si vlada v vodstvu agencije želela Mitjo Lainščaka.
Aktualno

Upravni odbor Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS je ponovno brez uspeha vladi predlagal imenovanje Lidije Tičar Padar za vršilko dolžnosti direktorice. Na četrtkovi seji je vlada sklenila, da je ne imenuje, obenem pa še razrešila člane upravnega odbora, ki vodi postopek izbora direktorja, in imenovala nove.

Vse od predčasne razrešitve direktorja Javne agencije za raziskovalno dejavnost (ARRS) Roberta Repnika, ki je v začetku lanskega decembra zaradi zdravstvenih razlogov podal odpoved pogodbe o zaposlitvi, se zapleta z imenovanjem njegovega naslednika oziroma naslednice. Upravni odbor agencije je namreč že ob Repnikovem slovesu predlagal, da vlada za vršilko dolžnosti direktorja imenuje Lidijo Tičar Padar, sicer zaposleno v ARRS na mestu predstavnice stikov z javnostmi, a je vlada upravnemu odboru naložila, da predlaga novega kandidata.


Novi člani z jasno nalogo


Upravni odbor je v postopku predlaganja kandidatke za vršilko dolžnosti direktorice ARRS proučil vse prispele vloge kandidatk in kandidatov, ki so podali soglasje k imenovanju, se z njimi pogovoril, ter se po opravljenih razgovorih in temeljitem razmisleku odločil ponovno predlagati Tičar Padarjevo, so sporočili po seji upravnega odbora 24. januarja. Na današnji seji pa je vlada njeno imenovanje ponovno zavrnila in hkrati predčasno razrešila štiri člane upravnega odbora, predstavnike ustanovitelja. Posloviti se tako morajo Jana Kolar, Emilija Stojmenova Duh, Tonček Kregar in Justina Erčulj. Slednje je v upravni odbor imenovala oktobra 2019 vlada Marjana Šarca. V sedemčlanski upravni odbor, v katerem ima država večino, pa bodo po imenovanju vlade do izteka mandata 17. oktobra 2024 sedeli Igor Emri, Gabrijela Horvat, Fidel Krupić in Tina Tomažič.

vanekov-večer, ustanova-dr
Damjana Nemeš
Igor Emri je nov član upravnega odbora ARRS.

Razlog za navedeni manever naj bi bil ta, da bodo slednji lahko izbrali kandidata za direktorja po meri vlade. To pa naj bi bil po poročanju Večera prof. dr. Mitja Lainščak, specialist interne medicine in kardiologije z vaskularno medicino, sicer pa vodja kardiološke dejavnosti v soboški bolnišnici. Lainščak je tudi soprog Jerneje Farkaš Lainščak, ki je bila nekaj mesecev leta 2020 državna sekretarka na ministrstvu za zdravje, ko ga je vodil Tomaž Gantar.



Slavinčevi prstni odtisi

Dogajanje okoli ARRS-a naj bi bilo predvsem kadrovanje državnega sekretarja na ministrstvu za šolstvo Mitje Slavinca. To nakazuje tudi imenovanje novih članov upravnega odbora. Igor Emri je med drugim v upravi Pomurske izobraževalne fundacije, ki ji predseduje Slavinec, Gabrijela Horvat pa je bila leta 2019 po izboru Pomurske akademske znanstvene unije, ki jo ravno tako vodi Slavinec, ena od dveh avtoric najboljše doktorske disertacije in je danes tudi članica PAZU. Član PAZU je tudi Emri. Povezavo s Slavincem je imel že razrešeni Repnik, ki ga je na mesto direktorja ARRS vlada imenovala oktobra 2020. Repnik je namreč izredni profesor s področja fizike na Fakulteti za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru, kjer je bil Slavinec pred odhodom na ministrstvo dekan.

mitja-slavinec
Osebni arhiv
Mitja Slavinec, državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport naj bi imel veliko vlogo pri kadrovanju na ARRS-u.

Boj za znanstvene milijone

Zaradi domnevenga političnega kadrovanja je protestirala že Koordinacija samostojnih raziskovalnih inštitutov (KOsRIS), ki je podprla neuspelo kandidatko Lidijo Tičar Padar, danes pa so se javno odzvali tudi v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) in izrazili ogorčenje. "To, da je Vlada RS nerazumno, brez tehtne obrazložitve in zgolj iz političnih razlogov odrekla podporo kandidatki, o primernosti katere je pred tem skrbno presodil upravni odbor, ni nesprejemljivo le z vidika smotrne porabe proračunskega denarja, temveč kaže na neresen odnos države do znanosti," so med drugim zapisali v sindikatu, ki ga vodi Branimir Štrukelj.

Na ministrstvu za šolstvo so se danes odzvali tudi na članek Dnevnika, v katerem je navedeno, da blokada agencije ogroža plače znanstvenikov. "Izplačilo plač slovenskim znanstvenikom s tem, ko dr. Lidija Tičar Padar ni bila imenovana za vršilko dolžnosti Javne agencije za raziskovalno dejavnost, nikakor ni ogroženo. Vlada bo pravočasno, torej do poteka mandata obstoječemu direktorju, imenovala vršilca dolžnosti direktorja. Delo agencije bo lahko tudi v prihodnje potekalo nemoteno, prav tako ne bodo ogrožena izplačila sredstev raziskovalnim organizacijam," so sporočili z ministrstva Simone Kustec. Mandat odhajajočemu direktorju sicer poteče čez nekaj dni, v nedeljo 30. januarja.

ARRS je agencija, ki jo je ustanovila država leta 2003 in deluje v javnem interesu na področju raziskovalne dejavnosti. Znanstvenike in raziskovalce financira predvsem preko razpisov, v letu 2020 pa je obseg financirane znanstveno raziskovalne dejavnosti preko agencije znašal slabih 207 milijonov evrov, od tega je šlo veliko večina iz državnega proračuna, nekaj malega pa iz proračuna Evropske unije.

arrs upravni-odbor vlada-rs mitja-slavinec mitja-lainščak kadrovanje