vestnik

Kaj goste privablja v pomurske terme?

Damjana Nemeš, 30. 1. 2020
Nataša Juhnov
Sestri Olga in Marija (z leve) sta si privoščili nekajdnevni oddih. +
Aktualno

Slovenska naravna zdravilišča veljajo za enega najbolj trdnih in dobro zastavljenih turističnih produktov Slovenije. Tako kot številna zdravilišča v srednji Evropi sledijo cilju, da bi v svoje programe zajela čim več storitev, ki pomenijo višjo cenovno raven turistične ponudbe.

Tudi v Pomurju je vodilni turistični produkt zdraviliško-termalni turizem. »To dejstvo potrjuje zgodovina, že pred 138 leti se je prepoznala blagodejna in zdravilna moč vode v Radencih. Z odkrivanjem in zavedanjem pomena vode iz globin – mineralne, črne termo-mineralne in parafinske – se je začela razvijati tudi zgodba pomurskega turizma,« je povedal predsednik Pomurske turistične zveze Uroš Kamenšek in dodal, da sta zdraviliški oziroma termalni turizem še vedno najbolj privlačna za turiste. »Razvoj turizma v Pomurju je v veliki meri odvisen od razvoja termalne in zdraviliške ponudbe pri nas,« je poudaril.

terme-3000, turizem, počitnice, oddih, zdravilišče
Nataša Juhnov
Kompleks Term 3000 ponuja gostu pravo doživetje, poleg plavanja v bazenih savne, velnes in različne masaže, lahko pa zgolj poležava na ležalnikih, ki jih dopolnjujejo vzglavniki, napolnjeni z ajdo.

Z razvojem prenočitvenih zmogljivosti v termalnih in zdraviliških središčih se je razvijala tudi dodatna ponudba v obliki gostinske ponudbe in zasebnih nastanitev. »Statistično gledano zdraviliške občine v Pomurju ustvarijo 93 odstotkov vseh prihodov in prenočitev v regiji. Če primerjamo podatke iz leta 2008 in 2018, ugotovimo, da smo na nivoju regije leta 2008 ustvarili malce manj kot 886 tisoč prenočitev, v letu 2018 pa skoraj milijon in 72 tisoč prenočitev. V obdobju desetih let tako dosegamo več kot dvajsetodstotno rast prenočitev, to pa smo lahko dosegli z vlaganjem v infrastrukturo in vsebine, ki so privlačne gostom,« je dejal Kamenšek.

Na vrhuncu sezone do 3500 gostov na dan

Struktura gostov, ki prihajajo v Pomurje, je odvisna od sezone. Po besedah Kamenška ustvarijo čez petdeset odstotkov prenočitev domači gostje, med tujimi gosti pa prevladujejo Avstrijci, sledijo Nemci in Čehi, v počitniškem času prevladujejo predvsem individualni gostje. To se nekoliko spremeni zunaj sezone, ko prevladujejo skupinski gostje, ravno to pa omogoča, dodaja sogovornik, da v termalnih in zdraviliških središčih ne zaznavajo prevelikih nihanj zasedenosti. »Povprečna doba bivanja v Pomurju je v letu 2019 znašala 3,2 dneva. Zaradi različnih segmentov gostov je povprečna doba bivanja v termalnih in zdraviliških centrih malce daljša in se giblje okrog 4 dni,« navaja Kamenšek in doda, da cene turističnih aranžmajev variirajo in so odvisne predvsem od turistične sezone ter povpraševanja na turističnih trgih, skupni cilj vseh pa je, da se potrošnja turistov povečuje, s čimer se ustvarja tudi boljša ekonomska klima v pomurskem turizmu.

terme-3000, turizem, počitnice, oddih, zdravilišče
Nataša Juhnov
Kompleks Term 3000 ponuja gostu pravo doživetje, poleg plavanja v bazenih savne, velnes in različne masaže, lahko pa zgolj poležava na ležalnikih, ki jih dopolnjujejo vzglavniki, napolnjeni z ajdo.

Podobno kot Kamenšek je tudi Dejan Horvat, vodja kopališča v Termah 3000 v Moravskih Toplicah, povedal, da imajo veliko tujih gostov iz Avstrije in Nemčije, a še vedno prevladujejo Slovenci. »Seveda imamo tudi goste iz bolj oddaljenih držav, predvsem kamp pritegne turiste iz Nizozemske.« Obisk v termah je konstanten, po besedah Horvata so dosegali tudi rast, predvsem v investicijskih ciklusih. Leta 2017 so zgradili povezovalni most med vsemi hoteli in vodnim parkom, istega leta je bil v celoti prenovljen vodni park, leto kasneje so bili zgrajeni novi bungalovi v Prekmurski vasi Ajda, ki ponujajo nadstandardne storitve. Leta 2018 so končali tudi prenovo kopališča Ajda, pred tem so prenovili tudi vse sobe v Ajdi. »Tako imamo sedaj v vseh hotelih prenovljene vse sobe, v letošnjem letu smo se lotili še prenove restavracije v hotelu Ajda. Vseskozi se trudimo vlagati v infrastrukturo, saj želimo ponujati celovito in še boljšo izkušnjo za naše goste. Infrastruktura je seveda le eden od dejavnikov, največjo vlogo pri zadovoljstvu gosta ima še vedno človeški dejavnik, torej osebje,« je dodal. Največji naval obiskovalcev v Termah 3000 je med krompirjevimi počitnicami, ko prevladujejo družine z majhnimi otroki. Po počitnicah terme navadno obiščejo upokojenci in starejši pari, ob koncih tedna pa predvsem mladi pari, ki uživajo v sproščanju ter velnes storitvah. »Tudi dnevnih gostov imamo veliko, največ se jih zvrsti poleti, ko je sezona na vrhuncu. Včasih imamo skupaj s hotelskimi gosti tudi 3500 gostov na dan,« je še dodal Horvat.

terme-3000, turizem, počitnice, oddih, zdravilišče, Dejan Horvat , vodja kopališče
Nataša Juhnov
Dejan Horvat, vodja kopališča Term 3000: "Gosta, ki pride k nam, ne želimo zadržati le v kompleksu, ampak mu želimo pokazati druge lepote Prekmurja. To se je namreč v zadnjih letih začelo pojavljati kot prava turistična destinacija."

Mnogim so terme poletna počitniška destinacija

Med našim obiskom so bili bazeni dodobra napolnjeni, recepcija je bila polna gostov iz Avstrije, večinoma upokojencev, prihajale so tudi družine z dojenčki. Med tistimi, ki so hladen zimski dan preživljali v topli vodi, smo ujeli družino Grušovnik iz Vurberka. Bojan in Zdenka sta z vnukinjo Piadoro za osem dni obiskala Terme 3000, kamor prihajajo že več kot petnajst let. »Vedno izberemo prvi ali drugi teden v januarju, letos je z nama tudi vnukinja. Všeč nam je ambient, čistoča je na nivoju, po praznikih pa ni prevelike gneče. Tudi zato skušamo izkoristiti čim več storitev, ki jih terme ponujajo, odpravimo se tudi na skupno telovadbo, največ pa smo seveda v vodi. Ker žena ne vidi, ni povsem samostojna, zato raje ostajamo v bazenu in plavamo. Poudaril bi tudi ljubeznivost, prijaznost in domačnost, ki jih tu ne primanjkuje, tudi zato je to naša počitniška destinacija v poletnih mesecih,« je povedal Bojan.

terme-3000, turizem, počitnice, oddih, zdravilišče
Nataša Juhnov
Zdenka in Bojan največ časa preživita v vodi, kjer z njima čofota tudi vnukinja Piadora. +

Nedaleč stran sta v bazenu uživali sestri Olga Ašer iz Motovilec in Marija Mitterpöck, ki živi v Avstriji in v Moravske Toplice prihaja že petintrideset let. »Z družino smo včasih prihajali trikrat letno, vedno smo ostali teden dni. Sedaj pridemo večkrat in za manj dni. Smo že malce starejši in nam je tukaj bolje kot na morju,« je povedala Marija. »Sama pridem velikokrat sem na dnevno kopanje, tokrat ostajam s sestro več dni. Najbolj so mi všeč masaže in voda. Vrhunsko je, tu se počutim najbolje in res je pravi odklop,« je dodala Olga.

terme-3000, turizem, počitnice, oddih, zdravilišče
Nataša Juhnov
Bazenski kompleksi v Termah 3000.

Tudi Josef iz avstrijske Štajerske, ki se je namakal v bazenu, je v termah že deset let stalni gost. Kot je povedal, prihaja sem na počitnice, rad plava, tudi voda je po njegovih besedah odlična, hrana okusna in storitve na splošno kakovostne.

terme-3000, turizem, počitnice, oddih, zdravilišče
Nataša Juhnov
Že deset let je stalni gost v Termah 3000, kot pravi, je kakovost storitev visoka.

Ključno je sodelovanje

Možnosti za pravo zdraviliško doživetje v Termah 3000 Moravske Toplice ne manjka. Ponujajo namreč zdravstvene in velnes storitve, prednosti, ki jih poudarjajo, pa so črna termo-mineralna voda ter številni bazeni, v katerih je možno plavati. »Gostje lahko uživajo tudi v lokalni avtentični prekmurski kulinariki in zabavni in hkrati poučni animaciji za najmlajše. Imamo tudi številne savne ter zdravstveni center, ki ponuja terapije na osnovi naravnih dejavnikov. Razdelimo jih lahko na štiri sklope, na terapije s termo-mineralno vodo, terapije s peloidom, različne vrste masaž, od klasičnih do limfnih drenaž, ter elektroterapije. Gostje nam redno poročajo o blagodejnem protibolečinskem učinku črne vode, njenih učinkih pri zdravljenju kroničnega revmatizma, stanjih po poškodbah gibalnega sistema, pa tudi pri luskavici. Naša voda je še posebno učinkovita pri težavah s sklepi, saj blaži bolečine in izboljša gibljivost. Otekline sklepov se zmanjšajo, predvsem pa je učinkovita v kombinaciji s fizioterapijo. Črni termo-mineralni vodi se s svojimi zdravilnimi učinki pridružuje še peloid,« pove Horvat, ki je pojasnil, da so usmerjeni na terapije stanj po operacijah kolena, kolkov in ramen, ponujajo kombinacijo vode in elektroterapije ali masaže. 

terme-3000, turizem, počitnice, oddih, zdravilišče
Nataša Juhnov
Kompleks Term 3000 ponuja gostu pravo doživetje, poleg plavanja v bazenih savne, velnes in različne masaže, lahko pa zgolj poležava na ležalnikih, ki jih dopolnjujejo vzglavniki, napolnjeni z ajdo.

Turizem, predvsem termalni, cveti torej tudi v Pomurju, uspeh pa je odvisen od sodelovanja. »Ob upoštevanju karakteristik modernega gosta in trendov v turizmu lahko zatrdimo, da bo v prihodnje za doseganje večjih sinergijskih učinkov tudi na ekonomskem področju potrebno tesnejše povezovanje in sodelovanje med deležniki v Pomurju, saj termalni zdraviliški turizem že dolgo ne pomeni več zgolj namakanja v topli termalni vodi, ampak mora zadostiti potrebam širšega segmenta gostov,« je še dejal Kamenšek.

zdraviliški-turizem terme-3000