vestnik

Vojaki iz Pomurja po osmih mesecih končno domov s Kosova

Vestnik.si, 3. 7. 2020
SV
Mednarodna misija Kfor
Aktualno

Pripadniki enot Slovenske vojske v silah Kfor, med njimi trideset Pomurcev, so zaradi covida-19 nepričakovano ostali na misiji na Kosovu še dva meseca.

Šestindvajsetega junija je Slovenska vojska (SV) izvedla prvo menjavo dela kontingenta na mednarodni operaciji Kfor na Kosovu. V domovino se je vrnil del pripadnikov 40. slovenskega kontingenta, na Kosovu pa naloge prevzel del pripadnikov naslednjega, 41. kontingenta. Zadnji pripadniki 40. slovenskega kontingenta so se v domovino vrnili prav v teh dneh.

vojska, kosovo, misija
SV
Mednarodna misija Kfor

Novembra lani je svoje poslanstvo v mednarodni vojaški bazi Peć pri Prištini začel opravljati 40. kontingent SV, v katerem je bilo tudi 30 Pomurcev. Misija bi se zanje morala končati aprila in bi se vojaki vrnili v domovino, a je SV zaradi takratnih razmer in ukrepov za zajezitev covida-19 ni menjala pripadnikov na misiji na Kosovu, kot je načrtovala.

vojska, kosovo, misija
SV
Mednarodna misija Kfor

»Po odločitvi ministra za obrambo Mateja Tonina, sprejete v začetku aprila, so se redne menjave kontingentov SV v mednarodnih operacijah in misijah zamaknile, zato se je dolžnost pripadnikom 40. slovenskega kontingenta v silah Kfor s šest podaljšala na osem mesecev. Glavna razloga za zamik sta bila zagotovitev varnega, kontinuiranega in ustrezno prilagojenega sodelovanja v mednarodnih operacijah tudi v okoliščinah epidemije ter sočasna zagotovitev ustrezne razpoložljivosti sil v domovini,« so pojasnili v SV.

Pripadniki Vojaške zdravstvene enote SV so pred odhodom vsem vojakov na misiji na Kosovu odvzeli brise na covid-19. Vsi so bili negativni, pripadniki, ki se vračajo v Slovenijo, pa bodo ob tem napoteni tudi v 14-dnevno samoizolacijo. 

vojska kosovo slovenija pomurje
Kaj zdaj berejo drugi