vestnik

(VOLILNO SOOČENJE) Kdo bo vodil soboško občino?

Rok Šavel, 18. 11. 2022
Jure Kljajić
Smer razvoja Mestne občine Murska Sobota bo močno vplivala na razvoj celotne pomurske regije.
Aktualno

Kandidati za župana Mestne občine Murska Sobota so odgovorili na najbolj aktualna vprašanja

V nedeljo se bomo znova odpravili na volišča, da bi izbrali župane in člane občinskih svetov. V Pomurju največ pozornosti gotovo pritegne županski boj v Mestni občini Murska Sobota, saj bo smer, ki jo bo ubralo regijsko središče v naslednjih štirih letih, pomembno vplivala tudi na vse druge občine v regiji. Soboška občina je namreč po prebivalcih največja in edina mestna v regiji, gospodarsko, kulturno in športno središče ter najglasnejši sogovornik pri oblikovanju regionalnega razvoja.

Za županski stolček se potegujejo trije kandidati in ena kandidatka. Blanka Denko Čeh je podjetnica, ki je za županjo že kandidirala leta 2014 in jo predlaga stranka Akacije. Mitja Horvat je dolgoletni direktor soboškega BTC in kandidat vladajočega Gibanja Svoboda. Izkušeni mestni svetnik in podjetnik Andrej Mešič kandidira na predlog Slovenske demokratske stranke, Socialni demokrati pa stavijo na Damjana Anželja, višjega svetovalca za področje zdravstva in socialnega varstva v soboški mestni upravi. Če nobeden izmed kandidatov v nedeljo ne bo zbral večine glasov, se bosta prva dva pomerila v drugem krogu, ki bo 4. decembra.

Draginja in podražitve 
 

Blanka Denko Čeh 


Z dvigom cen se srečujem dnevno v okviru ekonomike podjetja. Uspelo mi je ohraniti podjetje, družino in ostati zdrava ter vložiti kandidaturo za županjo in se spopasti v konkurenčnem boju s tremi gospodi, ki imajo močno zaledje in ozadje političnih strank. S temi izkušnjami in korajžo se bom lotila izzivov, ki so pred nami. Pri obveznih javnih službah trčimo ob nacionalno politiko in lokalno politiko, ki ju moji sotekmovalci razumejo ločeno, kar pa ni realno.

Mitja Horvat

Soočanje s posledicami podražitev je ena izmed mojih prioritet. Pomoč in solidarnost sta temelj skupnosti. Večina svetnikov je zmeraj glasovala za podražitve, tudi v strankah, ki danes obljubljajo znižanja. Lagali ne bomo. Prepričan sem, da bo del bremena treba prenesti na državni proračun. O tem sem se že pogovarjal z najožjo ekipo Roberta Goloba. To bo težava vseh občin, ki na področju energetike niso bile dovolj hitre.

Andrej Mešič

Skrb za človeka vredno življenje bo moja osnovna skrb. Nikakor si ne bom dovolil, da si zaradi drugih izdatkov, četudi bi bili ti v normalnih okoliščinah potrebni, občani ne bi mogli privoščiti hrane, kurjave ali zdravstvenih izdatkov. Kako dolgo bo trajala kriza in kako globoka bo, ne ve nihče napovedati. Upam, da se bo inflacija čim prej umirila in da bomo lahko začeli prednostne investicije in programe za revitalizacijo Murske Sobote.


Damjan Anželj


Ker so prebivalci že sedaj finančno bistveno bolj obremenjeni, kot so bili v preteklih letih, si bom kot župan prizadeval, da ne bo dodatnih podražitev javnih služb, ki bi še bolj obremenile občanke in občane. S svojo odlično ekipo bomo denar za investicije poiskal pri različnih državnih in evropskih virih, da področje investicij na ta način ne bo prikrajšano. Vsekakor pa bo prva skrb dobrobit občank in občanov in njihovo življenje v normalnih in varnih razmerah.


Daljinsko ogrevanje in geotermalna energija

Blanka Denko Čeh


Povabila bom direktorja Komunale in predsednika civilne zaščite, da predstavita ekonomiko poslovanja in morebitne scenarije ob dvigu cen, scenarij ob redukciji, scenarij ob zaprtju plina in natančen stroškovnik. Scenariji morajo vključevati tudi rešitve. Morebiti so bila ocenjena tveganja že pred gradnjo sistema daljinskega ogrevanja? Povabila bom tudi ponudnike, da izoblikujemo ponudbo. Poleg energentov, ki jih splošna javnost pozna, obstajajo tudi druge tehnologije, ki niso na prodaj na trgu, na primer segrevanje na vodik. Geotermija je potencial in konkurenčna prednost Pomurja.

blanka-denko-čeh
Osebni arhiv
Blanka Denko Čeh kandidira na predlog stranke Akacije.

Mitja Horvat

Pri daljinskem ogrevanju bomo preučili možnost uporabe energentov, ki bodo cenejši in ekološki. Pri tem mislim tudi na geotermalno energijo. Tistim, ki niso priključeni na daljinsko ogrevanje, bomo zagotovili strokovno in finančno pomoč v obliki subvencij za energetsko učinkovite ogrevalne naprave. Morda bi veljalo razmisliti tudi o širitvi sistema daljinskega ogrevanja in možnosti priključitve tudi za druge prebivalce mesta. Prav je, da o tem opravimo javno razpravo in določimo smer razvoja.

Andrej Mešič

Na kratki rok bom poskrbel, da cene na položnicah ne bodo podivjale, hkrati pa bom začel projekt energetske samooskrbe. Prejšnje vodstvo občine je kratkovidno zaradi svojih ozkih strankarskih interesov ustavilo projekt izrabe tople vode. Na državnem nivoju se oblast zelo mačehovsko vede do izkoriščanja geotermalne energije. Omejuje se celo količina črpanja, koncesija pa je itak namenjena polnjenju državnega proračuna. Povezal se bom z ljudmi, ki vedo, kako se tej zadevi streže.

Damjan Anželj

Vrtine v Murski Soboti niso opuščene in bodo prej ali slej uporabljene. Moja osebna obveza bo, da na sistem daljinskega ogrevanja čim prej priključimo javne zgradbe, ki so del skupnega dobrega vseh občanov, in tudi na ta način prispevamo k temu, da ne bo dodatnih podražitev storitev. Neizogiben del bo gradnja reinjekcijske vrtine in gradnja toplovodnega omrežja, za kar že iščemo finančne vire. Trenutno so pravzaprav problematični vsi energenti, zato je v tem primeru edina rešitev, da občanom, ki ne bodo zmogli, finančno pomagamo preživeti hladnejše mesece.


Turizem in Expano

Blanka Denko Čeh

Vse investicije so pod vprašajem glede na vir informacij v proračunu, kjer je prejšnja oblast vzela kredit v vrednosti dva milijona evrov. Pod neznanimi pogoji variabilnih ali fiksnih obrestnih mer in zadolženosti vsakega občana, vključno z mojim triletnim otrokom, v vrednosti 412,50 evra. Osebno še nisem seznanjena s strateškimi zemljišči in vsem javnim premičnim in nepremičnim premoženjem. Poleg delovanja navzven sem bom najprej poučila o tem, s čim razpolagamo. Žalostno je, da občani ne vemo, kako smo v resnici bogati.

Mitja Horvat

Moramo biti še ambicioznejši. Soboško jezero se lepo razvija v regijsko turistično točko, vendar samo z Expanom turizma v naši občini ne bomo obudili. V središču Murske Sobote in krajevnih skupnostih še zmeraj ni zaznati turistov. Ti namreč potrebujejo kulinarično ponudbo, dogodke na višji ravni, všečne lokacije za fotografiranje, pozabljamo na potencial Mure in broda v Krogu, dvorca v Rakičanu in to, kakšen potencial za privabljanje mladih v občino je včasih imel Mladinski informativni in kulturni klub Murska Sobota.

blanka-denko-čeh
Osebni arhiv
Mitja Horvat je županski kandidat Gibanja Svoboda.


Andrej Mešič

Ta več kot 5-milijonski projekt bo labodji spev prejšnje oblasti. Občina mora plačevati 200 tisoč evrov letne izgube. Ime Vrata v Pomurje je preveč generično. Turistu oziroma obiskovalcu naj bi bilo to vstopno mesto v Pomurje, račune pa plačujejo občani mestne občine. Rešitev je v celovitem z mestom povezanem turistično-kulturnem produktu. Sam bom najprej dal poudarek programom, ki bodo privabili turiste v mesto. Slovenska ulica ne more živeti le od dogodka do dogodka. Potrebujemo ponudnike, ki bodo prisotni tudi ob sobotah in nedeljah.

Damjan Anželj

Verjamem, da Expano upravičuje svoj sloves, o čemer priča gneča na lokaciji celotno poletje. Poleg domačinov prihaja dosti ljudi z drugih koncev Slovenije in tudi tujcev, ki so nad zgodbo navdušeni. Zgodba pa še ni zaključena, temveč se bo razvijala naprej. Kot župan se bom zavzemal, da Expano dobi center vodnih športov, »talent center« za celotno regijo, prenočitvene kapacitete in dodaten prostor za kamp turizem. Verjamem, da bo Expano kot turistična točka privabil tudi mnogo turistov v središče mesta, kar je priložnost za vse druge ponudnike.



Severna obrtno-industrijska cona (SOIC)

Blanka Denko Čeh

Po mojih informacijah je SOIC razprodan. Spomnim se famozne zgodbe o 1000 novih delovnih mestih investitorja, ki bi proizvajal module za sončne elektrarne. Občani so v preteklosti samoprispevali za gradnjo bolnišnice in podjetij, ki še danes poslujejo, nekatera pa izključno zaradi vodstva ne. Model tovrstnega investiranja – javno-zasebna partnerstva – je bil v preteklosti preizkušen in uspešen, zataknilo se je pri upravljanju – menedžiranju in kadrovanju.

Mitja Horvat

Bistveni pogoj za razvoj gospodarske dejavnosti je primerna prometna infrastruktura. Z gradnjo vzhodne obvoznice se bo povečalo zanimanje za naložbe in izvajanje dejavnosti v SOIC. Kot župan bom izkoristil svoje poslovne povezave z namenom, da zapolnimo nezasedena mesta, hkrati pa začel ustrezne postopke za nadaljnja pridobivanja in urejanja zemljišč za namen izvajanja gospodarske dejavnosti.

Andrej Mešič

Pri širitvi SOIC bom previden. Recesija, ki je vedno posledica nekontroliranega tiskanja ničvrednega denarja, bo začasno ustavila tudi večje investicije. Brez obvez investitorjev tako ne bomo nič kupovali in špekulirali na zalogo. Investitor in lastnik zemljišča bosta morala sama najti dogovor. Mestna oblast mora v recesiji reševati najprej dostojanstvo ljudi, prav tako pa storitvena industrija, predvsem ta, ki ima visoko dodano vrednost, ne potrebuje takoj velikih hal in enormnih infrastrukturnih izdatkov.

19-21-39_DSC_9677 (1)
Osebni arhiv
Andrej Mešič je županski kandidat Slovenske demokratske stranke.


Damjan Anželj

SOIC se uspešno polni in še nekaj dobrih zgodb bo v kratkem prišlo v občino. Kot župan se bom zavzemal za širitev obrtne cone, saj je zdravo in uspešno gospodarstvo motor vsake občine. Pri širitvah bom vsekakor upošteval želje in pomisleke občank in občanov, ki živijo v bližini območij, ki jih zaseda industrija, tako da bomo zadovoljili njihove želje kot tudi želje industrije. V nobenem primeru ne bom v občini dopustil grde in težke industrije. Iskali bomo še nova območja, ki bi lahko bila primerna za vzpostavitev nove industrijske cone, in prav tako dali velik poudarek obrtni coni Mura.

Slovenska ulica in oživitev centra


Blanka Denko Čeh

Poiskala bom lovsko fontano Diano - boginjo Lova in aktivirala več fontan v Mestni občini Murska Sobota.


Mitja Horvat

Prenova Slovenske ulice je dokaz, da se investicije ne končajo z izvedbo gradbenih del in rezanjem rdečih trakov. Pri tem imam kot direktor BTC mnogo izkušenj. Župan mora biti tudi stalni obiskovalec središča, ne le pred volitvami. Kot župan se bom s svojo ekipo potrudil, da bomo v mestno središče privabili ponudnike s kakovostnimi storitvami in izdelki, ki jih v trgovskih centrih ni mogoče zaslediti. Mestno središče pa lahko oživimo tudi s spodbujanjem gospodarske aktivnosti naših občanov.


Andrej Mešič

To vprašanje je nadvse zanimivo in mogoče celo napačno. Temelji na tem, da je prejšnja oblast dobro začrtala prenovo, vendar se to dobro nekako noče zgoditi. Mogoče pa ni problem le v novem betonu in tlakovcu. Tam se je namreč potrošil denar. Prejšnji župan iz vrst SD in sama mestna koalicija ne razumejo, da bo mestno jedro zaživelo komaj takrat, ko bodo mlade, podjetno usmerjene družine in kreativni posamezniki lahko za sprejemljiv začetni vložek začeli svoj poslovni podvig. Omogočimo mladim in kreativnim, da uresničijo svoje zamisli, brez da jih oviramo z nelojalno konkurenco.


Damjan Anželj

Kot župan bom spodbujal družabno, kulturno, umetniško in športno udejstvovanje v celotni Mestni občini Murska Sobota. Center Murske Sobote je lep in urejen, še posebej ko smo/so tam občanke in občani ter vsi ostali obiskovalci. Brez ljudi torej ne gre, zato se udeležujmo prireditev in vseh ostalih aktivnosti, saj s tem največ prispevamo k življenju v Murski Soboti.

blanka-denko-čeh
Osebni arhiv
Socialni demokrati za župana predlagajo Damjana Anželja.

Opravljanje županske funkcije in kadrovanje

Blanka Denko Čeh

Župansko funkcijo mislim opravljati poklicno. Po vzoru predsednice države in pristojnosti, ki jih imam, bom naredila vse, da se kadruje glede na potenciale in sposobnosti, ki jih delojemalec ima. Želim presekati gordijski vozel realnega prepričanja, da je vse vnaprej dogovorjeno, in s tem prispevati, da se mlad sposoben kader vrne na vse funkcije, ki se jim izteka mandat, in da se vsi, ki ne morejo razsedlati s konja, z njega zvrnejo.

Mitja Horvat

Nagibam se k temu, da bom poklicni župan. Moja desna roka bo kot direktor občinske uprave Roman Ratkai. Gospod Ratkai je izjemno izkušen menedžer in v preteklih letih tudi predsednik nadzornega sveta občine in ni član nobene stranke. Tako bomo delovali tudi v javnih zavodih in javnih podjetjih. Edini kriterij vodenja bo strokovna usposobljenost in učinkovitost. Vrata odpiram vsem, ki želijo naši občini dobro.

Andrej Mešič

Najprej bom opravil temeljit pogovor z vsemi ključnimi ljudmi v mestni upravi. Kot mestni svetnik poznam zaposlene in njihove kompetence. Temelj sodelovanja bo zaveza pri uresničevanju mojega programa. Vsak, ki se bo v tem počutil koristen, je dobrodošel. Vse bo potekalo v skladu s pravili delovanja mestne občine. Funkcijo župana bom opravljal profesionalno. Sobočani so vajeni, da je župan prisoten 24 ur na dan. Za mano stoji močan tim mladih in kreativnih Sobočanov.

Damjan Anželj

Funkcijo župana bom opravljal poklicno, saj druge opcije pri vodenju mestne občine sploh ne vidim, saj je občina velik aparat različnih organizacij, zavodov, služb, društev, kjer dnevno nastajajo problemi, ki jih je treba sproti reševati in – kar je najpomembneje – dnevno prisluhniti občankam in občanom. Vsekakor imam ekipo dobrih strokovnjakov, ki mi bo pomagala pri vodenju občine. O menjavah je sedaj prezgodaj govoriti in ne vidim nobene potrebe po tem tam, kjer se dela dobro in kjer o tem pričajo tudi dobri rezultati.

volilno-soočenje mestna-občina-murska-sobota kandidati
Kaj zdaj berejo drugi