vestnik

Volilno soočenje - Kodila: "Plača 1000 evrov v Avstriji, je pri nas 700 evrov"

Adriana Gašpar, 28. 5. 2018
Nataša Juhnov
Janko Kodila je izpostavil problem odhajanja dobrih delavcev v sosednjo Avstrijo, kjer so ob isti plači za delodajalca manjši strošek kot v Sloveniji. 
Aktualno

Na Poptv je v ponedeljek potekalo soočenje sedmih najmočnejših predsednikov strank s štirimi uspešnimi podjetniki, med njimi je bil tudi Janko Kodila. 

Šest dni pred parlamentarnimi volitvami je volilna kampanja na vrhuncu. Mnogi so sneli rokavice, politično olikano diskretnost so zamenjale zbadljivke in strankarska obračunavanja. Volilnega soočenja na komercialni televiziji so se udeležilipredstavniki sedmih najmočnejših parlamentarnih strank - Dejan Židan (SD), Janez Janša (SDS), Marjan Šarec (LMŠ), Miro Cerar (SMC), Karl Erjavec (Desus), Matej Tonin (Nsi) in Luka Mesec (Levica) in štirje uspešni gospodarstveniki - Igor Akrapovič, Joc Pečečnik, Ivo Boscarol in Janko Kodila.

18d5b5910316381fab37e05c962c1697
Pop Tv/damjan Žibert
Konkretne probleme so izpostavljali gospodarstveniki - Janko Kodila, Joc Pečečnik, Igor Akrapovič in Ivo Boscarol.


Voditelj soočenja Uroš Slak je prekmurskega podjetnika Janka Kodilo izzval z vprašanjem, kako se, kot uspešno prekmursko podjetje, spopadajo z bližino avstrijskega trga, kjer dela veliko lokalnega prebivalstva. Kodila pravi, da je razlika pri celotnem strošku za delodajalca pri enem delavcu 170 evrov - toliko več naj bi namreč plačal slovenski delodajalec, ki da delavcu isto plačo kot avstrijski, v primerjavi z avstrijskim delodajalcem. "Govorite, kot da delodajalci nočemo dati; ampak ne moremo dati več kot zaslužimo. Veliko nam pobere država. 1000 evrov plače v Avstriji, pomeni, da delavec pri nas dobi 700 evrov. Sistem bi moral biti bolj podoben avstrijskemu. Več bi ostalo delavcu in če to spremenimo, bo tretjina delavcev prišla nazaj. Imamo pa še en problem, sajdobri delavci odhajajo, slabi ostajajo. Dobrega delavca za minimalno plačo ni, še za višjo plačo jih težko najdemo," pravi Kodila.

fb0edd5b35085be4cd50eebf6dcb0d6f
Pop Tv/damjan Žibert
Soočenja so se udeležili Dejan Židan (SD), Janez Janša (SDS), Marjan Šarec (LMŠ), Miro Cerar (SMC), Karl Erjavec (Desus), Matej Tonin (Nsi) in Luka Mesec (Levica).

Prvi je na njegove pomisleke odgovoril predsednik Socialnih demokratov Dejan Židan, ki je dejal, da imajo rešitev. "Dvigniti je treba dohodninsko lestvico in tudi povprečno plačo. To pomeni, da bi srednji razred dali v skupino 27 odsotkov; kar v praksi pomeni, da bi nekomu, ki ima neto plačo 1000 evrov, na leto ostalo 500 evrov več," je dejal Židan.

570abaa67e18149cf88f7b08a82c6d8d
Robert Balen
Dejan Židan, predsednik SD.


Na vprašanje voditelja Slaka Janezu Janši, ali bi podprl tak predlog, je Janša odgovoril, da bi po njihovem predlogu ob prestrukturiranju plač delavcu ostalo 900 evrov več na leto. "Dvignili bi splošno davčno olajšavo, ukinili krizno stopnjo dohodnino in za dve odstotni točki znižali ostale stopnje, hkrati pa uvedli družinsko dohodnino, ki bi poenostavila celotne postopke," pravi Janša.

448814122407188c4b2475c1b5d02c40
Robert Balen
Janez Janša, predsednik SDS.

Na vprašanje, ali bodo delavske plače razbremenili, da bodo delavci, ki delajo v Avstriji, dobili enako plačo tudi v Sloveniji,Marjan Šarec, predsednik Liste Marjana Šarca, odgovarja, da je avstrijska kultura drugačna, saj je red tudi na drugih področjih. "Imajo plačilno disciplino, se držijo rokov in nenazadnje vozijo po omejitvah, pri nas pa ne. Skratka obe strani morata biti izenačeni, tako pravice kot dolžnosti." je dejal Šarec.


Karl Erjavec, predsednik Desus, pravi, da je kar nekaj anomalij v dohodninski lestvici, ko se delavcu ne splača delati nadur, ker kmalu pade v višji dohodninski razred.

62ae2e69c26308915f304aed0fbb919d
Robert Balen
Karl Erjavec, predsednik Desus.

Kodila na to odgovarja, da ni problem dohodninska lestvica. "Tudi urna postavka je drugače obdavčena. Pri nas 9,5, tam 8,5 odstotno obdavčena, govorimo o tisoč evrov neto plači. Govorimo tudi o prispevkih iz prve in druge bruto plače. In govorimo o tem, da pri nas ne delamo 40 urnih delavnikov, ampak 36,5 urni tedenski delavnik, kar je treba upoštevati. Tudi mi moramo plačati malico, potne stroške, kar ni problem. Ampak, če se plača izračuna po slovenskem modelu in po avstrijskem modelu, je 170 evrov razlike v breme delodajalcu. Če spremenite zakon, bo teh 170 evrov dobil delavec ali delodajalec," je še dejal Kodila.

0de7966541a89fe8134e1573cfc4f37a
Nataša Juhnov
Na volilnem soočenju na Poptv med uspešni podjetniki, ki postavljajo politikom konkretna vprašanja, tudi prekmurski podjetnik Janko Kodila.

volitve soočenje