vestnik

Volitve 2018: Občina Šalovci  

Janko Votek, 9. 11. 2018
Arhiv Vestnika
Šalovci
Aktualno

Do volitev vam bomo na kratko predstavili pomurske občine in njihove kandidate za župane. Danes predstavljamo občino Šalovci. 

Ob ustanovitvi občine Šalovci je ta zajemala teritorij nekdanje občine iz časov, ko je bila nekdanja soboška občina še okraj. Na zahtevo predstavnikov madžarske narodne skupnosti je pozneje prišlo do delitve občine. Iz občine sta se izločila Hodoš in Krplivnik in nastala je nova občina Hodoš. Kljub izločitvi omenjenih pretežno »madžarskih« naselij, je občina še naprej narodnostno mešana in mejna občina z Madžarsko. Za razliko od preostalega dela Goričkega ima občina sorazmerno dobre pogoje za razvoj kmetijstva. Ti pogoji se izražajo predvsem v mikroklimi in sorazmerni »čistosti« okolja, ki bi jih bilo možno izkoristiti za specializirano pridelavo z visoko dodano vrednostjo, kot je na primer semenska proizvodnja.


Po drugi strani pa na kmetijsko panogo pritiska močan omejevalni dejavnik – divjad, ki povzroča ogromno škode in letno uničuje pridelek. Sicer ta občina v preteklosti ni imela statusa enega od centrov za policentrični razvoj in nima industrijskega obrata. Je pa imela obrat za obdelavo semen, ki je zdaj v občini Hodoš. Občina se je srečala s še enim problemom-megalomanijo nekdanjih občinskih oblasti, ki so z vlaganji v velike in slabo izvedene projekte občino spravili na rob preživetja. Občina se zdaj postopoma pobira. Nekaj sredstev je usmerila v razvojne projekte, ki naj bi prispevali k demografski revitalizaciji občine. To pa so že nerealna pričakovanja, glede na trenutno demografsko sliko in tudi ekonomsko moč prebivalstva.


vestnikvolitve2018 predstavitev občine občina šalovci lokalne volitve 2018
Kaj zdaj berejo drugi