vestnik

Vzporedne volitve kažejo visoko zmago Gibanja Svoboda, znani tudi prvi uradni rezultati

R.Š., 24. 4. 2022
Primož Lavre
Prvaku Gibanja Svoboda Robertu Golobu se nasmiha velika zmaga.
Aktualno

Znani so rezultati vzporednih volitev, uradni rezultati pa se spreminjajo iz minute v minuto.

Ob 19. uri so se zaprla volišča po celotni državi in volilne komisije so začele preštevati glasove. Ob koncu volilnega molka so zdaj znani tudi rezultati vzporednih volitev, ki jih za različne medijske hiše izvajajo javnomnenjske organizacije. 

Rezultati vzporednih volitev, ki jih je opravila družba Mediana, kažejo, da je močna zmagovalka stranka Gibanje Svoboda, ki je zbrala kar 35,8-odstotka glasov. Drugovurščena SDS je zbrala 22,5-odstotka glasov, tretja je stranka NSi z malo pod sedmimi odstotki (6,8), Socialni demokrati pa so zbrali 6,6-odstotka glasov. V državni zbor se je uvrstila še Levica, ki je zbrala 4,4-odstotka glasov. Parlamentarnega pragu tako niso dosegle LMŠ, SAB in tudi ne stranke Povežimo Slovenijo, Naša dežela, DeSuS in Slovenska nacionalna stranka.

Opozoriti velja, da gre za rezultate vzporednih volitev in ne za uradne rezultate, ki se lahko še bistveno razlikujejo od rezultata na vzporednih volitvah.

Prve uradne rezultate je začela sporočati tudi Državna volilna komisija. Po okoli 17-odstotkov preštetih glasovnic je situacija sledeča:

Gibanje Svoboda - 30,99% (38 mandatov)

SDS - 26,85% (33 mandatov)

NSi - 7,47% (9 mandatov)

SD - 6,68 (8 mandatov)

Ostale stranke niso dosegle parlamentarnega pragu, a vse je še odprto, saj večina glasov še ni bilo prebranih. Volilna udeležba bo, kot vse kaže, nad 50-odstotna. 

volitve državni-zbor