vestnik

(Volitve v KGZS) Zmaga za Slovensko kmečko zvezo, RKC in Marjana Podobnika

Timotej Milanov, 5. 10. 2020
Rok Horvat
Markovski župnik Dejan Horvat bo kot izvoljeni predstavnik pravnih oseb v novem mandatu član sveta KGZS in sveta soboške območne enote.
Aktualno

V Pomurju zmagovalna Zveza govedorejcev - Od vodstva zbornice pričakujejo, da se bo zavzelo za ureditev masnih bilanc in jasno strategijo razvoja slovenskega kmetijstva

Z nedeljskimi volitvami za fizične osebe so se zaključile letošnje volitve v svet Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije in v svete območnih enot zbornice. Največ mandatov je v svetu KGZS dobila Slovenska kmečka zveza (15), sledita Društvo Forum za kmetijstvo in podeželje SDS (6) in Društvo slovenski kmet (6). Ustanovna seja sveta KGZS, ki ima 54 članov, bo predvidoma konec oktobra, takrat bodo izvolili tudi novega predsednika in druge organe KGZS. Kandidat zmagovalne liste za predsednika zbornice je predsednik Slovenske ljudske stranke Marjan Podobnik, ki je bil v svet zbornice izvoljen kot predstavnik pravnih oseb v mariborski volilni enoti. Iz SLS so že sporočili, da imajo skupaj s koalicijskimi partnerji zagotovljeno absolutno večino v svetu zbornice, kar pomeni, da bo Podobnik na mestu predsednika zbornice najverjetneje zamenjal Cvetka Zupančiča. Kot so še zapisali, Podobnik med prioritetami prihodnjega vodenja KGZS med drugim izpostavlja prizadevanje za pravične odkupne cene ter poštene odnose znotraj prehranske verige, ukinitev davčnih blagajn za manjše pridelovalce in oddajo državnih kmetijskih zemljišč v najem slovenskim kmetom. V svet KGZS na državni ravni so v Pomurju volili štiri kandidate. Največ glasov je dobila Zveza govedorejcev Pomurja (161), ki bo imela v svetu enega predstavnika (Andrej Horvat), prav tako bodo imeli tam enega predstavnika Lista Dejan Kuhar (Danilo Meolic), Društvo SKZ - Slovenska kmečka zveza (Boris Gumilar) in Kmečka lista - društvo za razvoj kmetijstva in podeželja (Alojz Štuhec). 

marjan podobnik, sls, krško, lista
Bobo
Predsednik SLS Marjan Podobnik bo najverjetneje konec oktobra prevzel vodenje Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije.

Gorički župnik premagal kandidata Panvite in Paradajza

Kot predstavnik pravnih oseb je bil v svet KGZS iz Pomurja izvoljen Dejan Horvat, sicer župnik v Markovcih na Goričkem, ki je nastopil kot kandidat soboške župnije. Pri tem je Horvat premagal Danila Rihtariča (Kmetijska zadruga Radgona), Branka Viraga (Panvita) in Andreja Smodiča (Paradajz). Na volitvah za člane sveta soboške območne enote KGZS sta dobili največ glasov Zveza govedorejcev Pomurja (137) in Lista Dejan Kuhar (126), ki bosta imeli v svetu dva predstavnika, ostale liste bodo imele v svetu po enega predstavnika, brez izvoljenega predstavnika je ostala edino lista Foruma za kmetijstvo in podeželje SDS. V svetu območne KGZS bodo tako po novem sedeli Drago Cetl, Andrej Horvat (oba Zveza govedorejcev Pomurja), Dejan Kuhar, Danilo Meolic (oba lista Dejan Kuhar), Sašo Peček (Kmečka lista), Viktor Časar (Kmečko društvo Nova Slovenija), Dejan Jakob (Društvo slovenski kmet), Alojz Varga (Slovenska zveza prašičerejcev), Franc Štuhec (Društvo SKZ-Slovenska kmečka zveza) in Franc Küčan (Društvo članov sindikata kmetov). Kot predstavnik pravnih oseb je bil tudi v svet obočne enote izvoljen Dejan Horvat. Vodja soboške območne enote KGZS in direktor Kmetijsko-gozdarskega zavoda Murska Sobota Franc Režonja zaradi načrtovane upokojitve na letošnjih volitvah ni nastopil s svojo listo, ki je na zadnjih volitvah v Pomurju dobila največ glasov. O izidu volitev je povedal: “Volivci so se tako odločili, tako da tu ni kaj za dodati. Osebno sem pričakoval večjo udeležbo, rezultati kot taki pa me niso presenetili.” 

krajna, branko-buček, kmetovalec, koronavirus, kmetijstvo, govedoreja
Nataša Juhnov
Zveza govedorejcev Pomurja, ki vodi Branko Buček je zmagovalka volitev v Pomurju. V zvezi upajo, da bo odslej v državi več posluha za govedorejo.

Govedorejci želijo biti slišani

Zvezo govedorejcev Pomurja vodi Branko Buček, ki je sicer bil na listi kandidatov, a so, kot pravi, na višja mesta na listi uvrstili mlajše člane, ki jim želijo omogočiti sodelovanje pri odločanju. “Z rezultati smo zadovoljni, ne pa tudi z udeležbo. Končno je uspelo tudi govedorejcem priti v zbornične organe, tako da bo odslej naš glas slišan,” pravi Buček, ki pričakuje, da si bo vodstvo zbornice prizadevalo za ureditev področja masnih bilanc. “Končno naj se naredi tudi razrez pogače, ki bo pokazal, koliko kdo zasluži od prodane živali, da se bo točno vedelo tako za kmete kakor tudi za mesarje in trgovce. Moramo tudi doreči, v katero smer se bo razvijalo slovensko kmetijstvo. Če želi država ohraniti domače rejce, potem moramo narediti red, ne pa da uvažamo poceni tuje meso, medtem ko naša živina ostaja v hlevih. Zavedamo se, da smo del enotnega evropskega trga, a moramo zaščititi domače rejce, zato bi morali točno določiti dovoljene količine uvoženega mesa.”

Porazna volilna udeležba 

Za volitve v svet KGZS je v okviru soboške območne enote KGZS upravičenih 10.263 volivcev, oddanih pa je bilo zgolj 806 (7,8 odstotka) veljavnih glasovnic. Na državni ravni je bila volilna udeležba med fizičnimi osebami 8,63-odstotna, med pravnimi osebami pa 41,71-odstotna.

Kot rečeno, je drugo mesto po številu doseženih glasov pripadlo Listi Dejana Kuharja. “Približno takšne rezultate smo tudi predvideli, tako da v tem smislu niso presenečenje,” pravi Kuhar, mladi kmet iz Nemčavec. Pri tem pojasnjuje, da lista, ki so jo sestavili, nima političnega predznaka, so pa s kandidati na njej pokrili tako poljedelstvo kot tudi prašičerejo in govedorejo: “Rezultati volitev tudi potrjujejo pravilnost našega pristopa.” V organih zbornice si bodo po besedah Kuharja prizadevali za uresničitev zahtev iz njihovega programa. Med drugim za razjasnitev vseh nejasnosti okoli sheme izbrane kakovosti: “Da bomo točno vedeli, kako je zadeva speljana od primarne proizvodnje do trgovskih polic in naprej do mize. Pri tem mora biti primerna tudi cena, ki jo za svoje pridelke dobi kmet kot prvi člen v tej verigi.” Prav tako si prizadevajo za pravičen način razdelitve državne zemlje med kmete. “Zemlje imamo ogromno, je pa neprimerno dodeljena gospodarskim družbam, med katerimi so nekatere tudi v tuji lasti, kar je na dolgi rok zaskrbljujoče.” 

Potem ko bodo na državni ravni izvolili novega predsednika zbornice, bo ta sklical svete območnih enot KGS, ki bodo na konstitutivni seji med sabo izvolili predsednika in enega ali dva podpredsednika. Doslej je bila v soboški območni enoti praksa, da so imeli dva podpredsednika, prvi je predstavljal fizične, drugi pa pravne osebe. Po pričakovanju bo predsednik sveta območne enote postal predstavnik liste, ki je dobila na volitvah največ glasov, ni pa to nujno, saj lahko člani sveta izvolijo tudi drugega kandidata.  

Pri pravnih osebah RKC pometla z zadrugami in gospodarskimi družbami

Pri volitvah predstavnikov pravnih oseb v svetu KGZS bi lahko za zmagovalko volitev razglasili Katoliško cerkev v Sloveniji, saj bo v svetu odslej kar 12 od 13 predstavnikov, ki jih je za izvolitev predlagala ali sopredlagala katera od slovenskih župnij oziroma v enem primeru nadškofija. Kot predstavniki pravnih oseb bodo tako v svetu KGZS v novem mandatu sedeli Branko Tomažič (župniji Šempas in Vrhpolje, Trsničarska zadruga Vrhpolje), Bojan Zadel (Župnija Izola), Janez Šimenc (Župnija Kranjska Gora), France Mervar (Nadškofija Ljubljana), Franc Prelesnik (Župnija Ribnica, Kmetijsko-gozdarska zadruga Ribnica), Blaž Dobravec (Župnija Stari trg pri Ložu), Jože Simončič (Župnija Šentjernej), Simon Kerin (Župnija Sveti Križ), Tadej Linasi (Župnija Šmarje pri Jelšah), Marjan Podobnik (Župnija sv. Petra pri Mariboru, AJM, Tlakovci Podlesnik), Franc Pogačnik (Župnija Šoštanj) in Dejan Horvat (Župnija Murska Sobota). Marko Cigler je bil v svet izvoljen kot predstavnik Perutninarske zadruge Ptuj. 

0ace50a7facebb9e8f3df3deb9e94b4f
arhiv
Z Jožetom Podgorškom, ki naj bi prevzel vodenje kmetijskega ministrstva, so doslej pomurski kmetje dobro sodelovali.

Kaj pravijo o napovedani menjavi v vrhu ministrstva

Aleksandra Pivec je danes odstopila kot ministrica za kmetijstvo, še preden bi poslanci državnega zbora glasovali o njeni razrešitvi. Kot je znano, so v Desusu, ki mu v ovkiru aktualne vladne koalicije pripada ta resor, predlagali, da jo na čelu ministrstva zamenja državni sekretar Jože Podgoršek. Kaj menijo o tem predlogu, smo povprašali tudi nekatere pomurske igralce na področu kmetijstva. Direktor Kmetijsko-gozdarskega zavoda Murska Sobota Franc Režonja tega ne želi komentirati, saj da gre za politično zadevo. “Podgorška poznam samo toliko, kolikor smo z njim sodelovali, in lahko povem, da je bilo to sodelovanje dobro.” Podpredsednik Sindikata kmetov Slovenije Franc Küčan nam je že pred nedeljskimi volitvami povedal, da je Podgoršek človek, s katerim so že doslej v praksi največ sodelovali, zato napovedano menjavo ocenjuje kot dobro. V ustreznost te poteze pa nekoliko dvomi predsednik Zveze govedorejcev Pomurja Branko Buček: “Ne vem, če je to najboljše v težki situaciji, v kateri se nahaja pomursko kmetijstvo, saj je  bila ministrica edina ki je pridelovalcem prisluhnila in nam prišla nasproti. Nobeden od prejšnjih kmetijskih ministrov za nas kmete ni imel posluha, sploh pa ne za govedorejce. Menjavo vidim predvsem kot posledico bojev v stranki. Mislim, da morala Pivčeva do konca izpeljati reforme, ki si jih je zastavila.” Dejan Kuhar, kmet iz Nemčavec, ki je v Pomurju s svojo listo dosegel drugi najboljši rezultat na volitvah v KGZS, pravi: “Gre predvsem za politično potezo. Pivčeva je ministrski stolček izgubila zaradi dogodkov v stranki, ki imajo politično ozadje, zaradi česar to težko komentiram.” 

kmetijstvo kgzs
Kaj zdaj berejo drugi