vestnik

Volitve v Puconcih: So za Poznanovce ponaredili izide?

ABE, 26. 11. 2018
Nataša Juhnov
Očitno je med glasovanjem v volilni enoti Poznanovci v Občini Puconci prišlo do nepravilnosti. 
Aktualno

Policija preiskuje sum, da je pri glasovanju za člana vaške skupnosti v Poznanovcih prišlo do kaznivega dejanja. Občinska volilna komisija bo ponovila volitve za člane Krajevne skupnosti Mačkovci. Ponovne volitve bodo 16. decembra.  

Rudolf Car iz Poznanovec, ki je za stranko Desus na lokalnih volitvah kandidiral za člana Krajevne skupnosti (KS) Mačkovci, je prepričan, da se je na volitvah zgodila nepravilnost. Kot je zatrdil Car, je volilni odbor po koncu glasovanju na volišču v Poznanovcih preštel glasove, po katerih bi bil sam izvoljen za člana KS Mačkovci, štetje na občini, ki ga je opravila volilna občinska komisija, pa je pokazalo, da ne bi bil izvoljen. Po kandidatovih podatkih je bil rezultat glasovanja na volišču v Poznanovcih naslednji: Zdenka Gjergjek (SDS) 48 glasov, Rudolf Car 31 in Dušan Ferencek (SDS) 29 glasov. To bi pomenilo, da bi člana KS Mačkovci postala Gjergjekova in Car. A je nato po štetju glasov, ki ga je opravila občinska puconska volilna komisija, prišlo do spremembe, po kateri je Ferencek prejel 33 glasov, in tako bil izvoljen za člana KS Mačkovci. Tak rezultat je tudi uradno objavila državna volilna komisija na svoji spletni strani. »Želim, da se stvar razišče in pride v javnost, da se kaj takega ne bi več ponovilo,« je ob robu rezultatov na volišču v Poznanovcih poudaril Rudolf Car.
Razveljavili so glasovanje, primer prijavili policiji
Ali je pri volitvah na volišču v Poznanovcih šlo kaj narobe, smo za Vestnik.si poizvedovali smo pri Martini Zrinski Gönter, predsednici občinske volilne komisije. »Volilna komisija Občine Puconci je s sklepom z dne 22. 11. 2018 razveljavila glasovanje za člane Sveta KS Mačkovci v volilni enoti 7 – Poznanovci, ko je pri ponovnem štetju glasov za kandidate v predmetni volilni enoti, ugotovila neskladje med izidom glasovanja, kot ga je ugotovil volilni odbor in izidom, ugotovljenim s strani članov volilne komisije. Zaradi suma, da je bilo pri tem storjeno kaznivo dejanje ponareditve volilne listine po 154. členu Kazenskega zakonika, je Volilna komisija Občine Puconci dejanje prijavila organom pregona, v posledici razveljavitve glasovanja pa odredila, da se bodo na volišču v Poznanovcih, hkrati z že razpisanimi naknadnimi volitvami, dne 16. 12. 2018, opravile ponovne volitve.« V puconski občini bodo 16. decembra sicer potekale naknadne volitve enega člana sveta KS Mačkovci (volilna enota Otovci), treh članov sveta KS Zenkovci (volilna enota Beznovci in Puževci) in dveh članov sveta KS Bokrači.
volitve poznanovci puconci mačkovci lokalne volitve