vestnik

Vrata za uporabnike zapirajo tudi enote VDC Sonček in enote VDC Murska Sobota

Damjana Nemeš, 12. 3. 2020
Majda Horvat
Angela Benko Lang
Aktualno

Ukrepi veljajo tako za uporabnike, ki so v institucionalnem varstvu, kot za uporabnike, ki prihajajo v centre dnevno.

Kot so sporočili s Sončka, Zveze društev za cerebralno paralizo Slovenije, so zaradi izrednih razmer zaradi širjenja koronavirusa sprejeli pri izvajanju storitev in programov zveze določene ukrepe, med drugim morajo od jutri naprej vsi uporabniki, ki so vključeni v institucionalno varstvo, do preklica ostati v bivalnih enotah, samostojne uporabnike pa so pozvali, naj začasno odpovedo vse dejavnosti in ne uporabljajo javnega prevoza. Prav tako ne smejo uporabniki, ki so v institucionalnem varstvu, v času trajanja ukrepa prehajati med domom in bivalno enoto, v kolikor pa se odločijo za odhod domov, morajo za čas veljave ukrepa ostati doma. "Tudi stanovanjske skupine se zaprejo za obiske," sta še v obvestilu vodjem posameznih enot VDC Sonček sporočila Iztok Suhadolnik, direktor zveze ter Lojze Tomaževič, predsednik zveze. 

Ukrepi veljajo tudi za uporabnike, ki se vključujejo v dnevne centre. Eden izmed takšnih je tudi v Murski Soboti. Kot je pojasnil Ivan Rešeta, vodja murskosoboške enote VDC Sonček, bo tako od jutri naprej v domačem varstvu ostalo tudi sedem njihovih uporabnikov, za katere skrbijo štirje zaposleni. 

Uporabniki, ki sicer prihajajo v centre Sonček dnevno, morajo, v kolikor je to mogoče, ostati doma, za preostale, ki te možnosti nimajo, bodo v posameznih enotah VDC Sonček zagotavljali nujno varstvo. Poleg omenjenega bodo v vseh Centrih Sonček za čas trajanja ukrepov odpovedujejo vse aktivnosti, in sicer prodaje, izlete ter športne in kulturne aktivnosti. Ukrepi so se že začeli izvajati in bodo trajali do preklica. 

dan-odprtih-vrat, vdc-sonček-murska-sobota
Damjana Nemeš
Tudi za uporabnike varstveno-delovnih centrov Sonček začnejo veljati strogi ukrepi zaradi širjenja koronavirusa.

Od danes naprej velja tudi zaprtje enot Varstveno-delovnega centra Murska Sobota, ki izvajajo storitve vodenja, varstva in zaposlitev pod posebnimi pogoji, in sicer enote Murska Sobota, Lendava, Gornja Radgona in Ljutomer. 

Kot je sporočila direktorica VDC Murska Sobota Angela Benko Lang, bivalnih enotah Gornja Radgona, Lendava in Ljutomer se izvaja institucionalno varstvo skladno s priporočili in navodili, ki so jih prejeli s strani pristojnih institucij, prav tako tam velja popolna prepoved obiskov. 

vdc-sonček vdc-sonček-murska-sobota