vestnik

Vražja pot po »kmični andovskih goščaj«

Silva Eöry, 20. 10. 2019
Silva Eöry
V Porabju so že šestič pripravili nočni pohod
Aktualno

V Porabju so že šestič pripravili nočni pohod

Garaboncijaši (črnošolci), žerdjavci, čalarice (čarovnice), skušnjave, smrt in vragovi so bili tisti liki in prikazni, o katerih se je v preteklosti v Porabju vedno dosti govorilo. Ob dolgih zimskih večerih, ko so pri hišah še »goškice ali kukarco lüpali«, so si starejši ljudje marsikaj pripovedovali. Da vse to ne bi šlo v pozabo, si je Porabsko kulturno in turistično društvo (PKTD) Andovci leta 2014 prvič omislilo nočni pohod, na katerem se ljudje družijo in spoznavajo vraže ter šege, ki tudi v Porabju počasi tonejo v pozabo.

vražja-pot, porabje
Silva Eöry
V Porabju so že šestič pripravili nočni pohod

Po pozdravnih besedah obeh organizatorjev, predsednika PKTD Andovci Karla Holca in predsednice Zveze Slovencev na Madžarskem Andreje Kovács, je okrog 500 udeležencev pohoda, ki so prišli z obeh strani meje, na jasi v bližini Porabske domačije najprej naletelo na dva črnošolca, kmalu za tem pa so se v daljavi prikazali še žerdjavci (nekoč so ljudje verjeli, da duše inženirjev, ki so nepravično izmerili meje, in so jih ljudje zaradi tega prekleli, zdaj blodijo med tem in drugim svetom).

vražja-pot, porabje
Silva Eöry
V Porabju so že šestič pripravili nočni pohod

V gozdu so našli tudi grobove mrtvecev, ki prav tako blodijo med enim in drugim svetom, nato pa so blizu križpotja zaplesale še čarovnice. S plesom so zapeljale kar nekaj moških, tako da so danes verjetno namesto krofov v žepu našli konjske fige. V temni noči je iz gozda prišla še smrt s svojo koso, nato pa so skušnjave pokazale, kako je to, če se človeku ponoči usedeš na prsi in mu ne daš dihati. Na koncu so se med obiskovalce pomešali še Lucifer in vragovi. Po koncu pohoda, ki se je pri Porabski domačiji končal z laserskim šovom na prostem, so za zabavo poskrbeli člani skupine D-dur.
vražja-pot porabje