vestnik

Vrh epidemičnega vala bo odvisen od upoštevanja ukrepov, primeri britanskega seva so se v zadnjem tednu podvojili

Vestnik, 18. 3. 2021
STA
Milan Krek.
Aktualno

"Smo v razvoju v smeri povečevanja števila obolelih in se nam situacija poslabšuje," meni Milan Krek.

Vladna govorka Maja Bratuša je na novinarski konferenci uvodoma predstavila odloke, ki jih je na sredini seji sprejela vlada. Ob tem je dodala, da regijsko sproščanje velja le za odpiranje gostinske dejavnosti in strežbo pijač ter hrane. Slovenija ostaja v oranžni fazi, izjema so le tri regije. Rumeno obarvane so posavska, primorsko-notranjska in jugovzhodna regija. 

Direktor NIJZ Milan Krek je danes dejal, da pandemija v svetu še vedno traja in se razvija naprej. Število okuženih se povečuje tudi v Evropi, ki spada v enega od najbolj ogroženih področij sveta. "V naslednjih tednih bomo verjetno soočeni z novim epidemičnim vrhom, ki se bo različno razvijal v posameznih državah," napoveduje Krek. Slovenija po štirinajstdnevni incidenci okuženih na sto tisoč prebivalcev sodi v visoko nevarno epidemiološko območje. Izpostavil je, da se razmere poslabšujejo tudi v sosednjih državah, s hudimi težavami in vse večjim število dnevno okuženih se soočajo predvsem na Madžarskem. Sosednje države imajo tudi velik delež britanskega seva. V Evropi ima deset držav reprodukcijsko število (R), ki pomeni, koliko oseb okužena oseba okuži, pozitivno, v 18 državah pa je R večji kot 1. 

Tedensko povprečje okužb včeraj v pomurski regiji je bilo 35. Meja za prehod v rumeno fazo je 32, za zeleno pa 16. 

"Smo v razvoju v smeri povečevanja števila obolelih in se nam situacija poslabšuje," meni Krek in opozarja na upoštevanje preventivnih ukrepov. Pomembne so higiena rok, kašlja, kihanja in higiena površin, redno prezračevanje, držanje medsebojne razdalje, dosledno izvajanje ukrepov v šolah, podjetjih in povsod, kjer se druži več ljudi. Poleg tega še pravilna nošnja maske, redno testiranje, cepljenje in uporaba aplikacije Ostani zdrav. 

Direktor NIJZ pravi, da smo se v Sloveniji naučili obvladovati situacijo, ukrepe poznamo, in če se jih bomo držali bo epidemični vrh nizek. Če se bo vse sprostilo in ne bomo upoštevali ukrepov, pa nas lahko čaka hud vrh, dodaja, saj so novi sevi bolj kužni kot ta, s katerim imamo opravka. Krek je še povedal, da strokovno javnost skrbijo sproščanja, predvsem v luči šol. Te želijo pustiti odprte do zaključna šolskega leta. 

Tjaša Žohar Čretnik, direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, je predstavila ugotovitve o novih različicah koronavirusa. V zadnjem tednu je bilo potrjenih 511 primerov britanskega seva (v primerjavi s prejšnjim tednom se je število podvojilo), 21 južnoafriškega, 20 nigerijskega in en primer brazilskega seva. 

koronavirus epidemiološka-slika novi-sevi milan-krek nijz